Tudi Korošci na misiji Slovenske vojske na Kosovu, ne morejo pa domov

Tudi nekateri Korošci so v okviru Slovenske vojske na misiji na Kosovu, doma pa jih po šestmesečni odsotnosti čakajo družine in partnerji, vendar zaman, saj pripadniki Slovenske vojske danes že tretji dan zaman čakajo, da bi se po šestih mesecih vrnili domov. Še vedno so v Peći na Kosovu in čakajo, kdaj bodo lahko odpotovali do Prištine in nato dalje v Slovenijo.

Po naših informacijah Slovenska vojska ni sposobna zagotoviti letala za vrnitev misije v Slovenijo. Jeza je velika tako pri pripadnikih misije kot pri družinah, kaže pa na nesposobnost Ministrstva za obrambo in vodstva Slovenske vojske. Po naših informacijah naj bi letalski prevoz za vojake na misiji končno v teh dneh uredili Hrvatje in predstavljamo si lahko, kakšen bo medijski odziv na našo novo blamažo v sosednji Hrvaški.

V vojaški bazi Villaggio Italia v Peći na Kosovu so pred tednom dni pripravili slovesnost, na kateri so pripadniki 39. kontingenta Slovenske vojske na misiji Kfor prejeli medalje v službi miru po koncu tokratnega polletnega mandata delovanja v mirovni akciji. V tej generaciji je služilo 241 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske, jedro sil pa je predstavljala 72. brigada Slovenske vojske. Pripadniki Slovenske vojske so dobro opravili svoje delo, zato je nerazumljivo, da vrh vojske s takimi potezami sramoti tako sebe kot tudi našo državo. Vprašanje o vzrokih za ta dogodek smo naslovili tudi na Ministrstvo za obrambo in na odgovor še čakamo.

Zveza Nato je na Kosovu prisotna od leta 1999, Slovenska vojska pa je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000. Slovenska vojska s svojo prisotnostjo v okviru Nata in skupaj z njim podpira obsežne napore mednarodne skupnosti, da bi se na Kosovu trajno vzpostavil mir in stabilnost.

NK