Trumpova uvedba višjih carin na jeklo bo vplivala tudi na koroško jeklarsko industrijo

Uvedba višjih carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA bo neposredno vplivala na proizvodnjo in prodajo jekla podjetij SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems. Skupina SIJ se je že od napovedi uvedbe carin pripravljala na nove ukrepe, da bodo čim bolj in čim hitreje ublažili negativne posledice.

Prvi mož Združenih držav Amerike Donald Trump je včeraj uvedel napovedane višje carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA. Carina za uvoz jekla znaša 25 odstotkov, uvoz aluminija pa bo dražji za 15 odstotkov. Iz trgovinskega ukrepa, ki bo začel veljati čez 15 dni, bosta izvzeti samo Kanada in Mehika, za vse druge države velja sprejeto.

Trgovinska vojna nima zmagovalca

Trumpa so pred sprejetjem višjih carin k odstopu od namere pozvale številne države, tudi njegovi republikanski kolegi se z novo trgovinsko politiko predsednika ne strinjajo. Trumpovo novost je ostro obsodil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je dejal, da ZDA pod pretvezo nacionalne varnosti na račun oškodovanja evropskega gospodarstva rešuje svojo industrijo. Napovedal je povračilne ukrepe, kar pa bi najverjetneje privedlo do trgovinske vojne med dvema gospodarskima velesilama. Tega se bojijo tudi v Skupini SIJ, kjer so mnenja, da glede na pretekle izkušnje trgovinska vojna nima zmagovalca.

Za 25 odstotkov višje carine bodo neposredno vplivale tudi na koroško jeklarstvo, predvsem v podjetjih SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems, ki sta skupaj največja zaposlovalca na Koroškem. Sta del Skupine SIJ, ki je v letu 2017 v ZDA izvozila 10 odstotkov svojega celotnega izvoza, s specialnimi in orodnimi jekli ter nerjavno debelo pločevino pa so na ameriškem trgu ustvarili za več kot 30 milijonov evrov prihodkov.

Kot sporočajo iz Skupine SIJ, so se na napoved uvedbe višjih carin odzvali proaktivno. »Oblikovali smo projektno skupino strokovnjakov, ki že izvaja najrazličnejše aktivnosti, da bi uvedba carin za uvoz jekla v ZDA čim manj vplivala na uspešnost poslovanja Skupine SIJ,« sporoča specialistka za korporativno komuniciranje Skupine SIJ Anja Potočnik. Že med čakanjem na sprejetje so pripravljali scenarije za obvladovanje potencialnih tveganj, napovedali so tudi dialog s pristojnimi organi ZDA v Sloveniji in čez lužo.

Kako bo Skupina SIJ reševala s carinami povezan upad poslovanja?

»Potencialni upad prodaje v ZDA bomo kot specializirani nišni igralec nadomestili z ustvarjanjem novih tržnih poti in s pospeševanjem prodaje na trgih, kjer je Skupina SIJ že uveljavljen dobavitelj,« sporočajo iz Skupine SIJ in dodajajo, da veliko vlagajo v razvoj novih jekel, ki imajo zaradi dobrih lastnosti veliko dodano vrednost, s tem pa dosegajo višje cene na trgih. To pa ublaži negativne posledice, kot je uvedba višjih carin. Kmalu bodo sprejeli še dokončne odločitve o naboru ukrepov.

JP