Trienale rokodelstva – Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije

V Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec je vse od konca septembra na voljo ogled razstave sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije z nazivom Trienale rokodelstva. Ogled razstave je možen do 19.11.2023.

 

 

Ponekod ima rokodelstvo prizvok zgodovine, pri nas pa je le to še vedno vpeto v vsakdanje življenje. Najsi gre za nadaljevanje družinske tradicije ali za kreativno izražanje, rokodelstvo je del naše identitete in ponosno ohranja nostalgijo nekdanje kulture bivanja.

Tudi rokodelske razstave imajo v Slovenj Gradcu bogato tradicijo in so se v različnih časovnih intervalih vrstile vse od leta 1977. Nova edicija Trienala rokodelstva odraža spremenjena razmerja na področju kultur ročnega izdelovanja ter izpostavlja aktualnost in relevantnost tovrstnih procesov. Razstava, ki bo v Koroški galeriji likovnih umetnosti brezplačno na ogled vse do 19. novembra 2023, predstavlja 38 izdelkov, izbranih na javnem pozivu Trienale rokodelstva in obrti, ki ga je razpisal konzorcij partnerjev ter 10 izdelkov, izbranih na javnem pozivu Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost. Razstava prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja. Kustosinje razstave so dr. Cvetka Požar, dr. Tanja Roženbergar in Maja Vardjan. Vodilni partner projekta je Koroški pokrajinski muzej, partnerji projekta so Slovenski etnografski muzej, MAO Slovenija ter Center za kreativnost. Projekt je nastal v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti, Podjetniškim centrom Slovenj Gradec in Centrom Rog.

Turistična pisarna Slovenj Gradec