Tretji najbogatejši Slovenec je Prevaljčan, Auprih, Pačnik in Rigelnik povečali svoje bogastvo

Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev, katerih skupno premoženje znaša 5,6 milijarde evrov, je tudi nekaj Korošcev. Najbolj odmevna imena na lestvici so Marko Pistotnik, Bogomir Auprih in Janez Pačnik.

Izza in Samo Login iz družbe Outfit7 sta na prvem mestu, na lestvici je še nekaj posameznikov, ki so povezani z omenjeno družbo, ki je planetarno zaslovela in obogatela z aplikacijo »Govoreči maček Tom« (»Talking Tom«). Premoženje Loginovih je letos ostalo na ravni lanskega leta, ocenili so ga na 689 milijonov evrov. Drugo mesto zaseda Sandi Češko,  lastnik Studia Moderna, njegovo premoženje pa je ocenjeno na 296 milijonov evrov, kar je za 38 milijonov evrov manj kot leta 2018.

Tretje mesto že drugo leto zapored zaseda Korošec, Prevaljčan Marko Pistotnik, 18,45-odstotni lastnik družbe Outfit7. Njegovo premoženje je seštevek kupnine po prodaji podjetja Outfit7 kitajski družbi Zhejiang Jinke ter prejetih dividend, poroča revija Manager. Dodajajo, da Pistotnika najdemo v treh slovenskih družbah in sicer mlado, mlado 8 in Sedmina. “Družba mlado je lani v Kranju za 6,3 milijona evrov kupila večji industrijski objekt (površina po podatkih iz javno dostopnih baz znaša prek 17 tisoč kvadratnih metrov), družba mlado 8 pa skladišča na Jesenicah. Dejavnost Sedmine je drugačna, ukvarja se z računalniškim programiranjem. A nobena od omenjenih družb ni tako donosna, da bi prilagajali oceno premoženja,” so še zapisali.

V lanskem letu je bilo na tej lestvici stotih najbogatejših Slovencev kar nekaj Korošcev, med njimi tudi Bogomir Auprih in Janez Pačnik, oba lastniško povezana s podjetjem TAB Mežica in hčerinskimi podjetji. Najvišje med naštetimi na Managerjevi lestvici kotira Bogomir Auprih, ki je svoje premoženje v zadnjem letu povečal za 1,1 milijona evrov. Njegovo premoženje je ocenjeno na 48,4 milijone evrov, medtem ko je lani znašalo 47,3 milijona evrov. Auprihovo premoženje je prejšnja leta krepko naraščalo, od leta 2016 do 2017 se je namreč povečalo za četrtino. Tudi Janez Pačnik je povečal svoje premoženje, in sicer iz 25,2 milijonov evrov na 26,2 milijonov. 57. mesto pa z 29,5 milijonov evrov zaseda Korošec Herman Rigelnik.

NK