Tožbe proti Verbundu

Poplave po celotni Dravski dolini izpred petih let še danes niso pozabljene in še dolgo ne bodo, še vedno pa ni nihče prevzel odgovornosti za povzročeno škodo. Včeraj se je začelo jesensko dogajanje na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, proti avstrijskim hidroelekrarnam na Dravi je vloženih več tožb.

Verbund krivdo zavrača

Pred petimi leti je Drava v pičlih 12 urah uničila domove več družinam, poplavljene in uničene so bile hiše, stanovanjski bloki, igrišča, ceste, mostovi, med drugim je bila poplavljena tudi dravograjska policijska postaja. Poleg hudega neurja je vzrok tudi spust prevelike količine vode iz akumulacijskih jezer v Avstriji; za slednje je odgovoren Verbund, ki pa vse očitke zavrača – krivdo valijo na slovenske hidroelektrarne. Skupno oškodovani Slovenci od Verbunda želijo 103 milijone evrov zaradi poplav, kdo je kriv, pa bodo odločila sodišča.

Drava ima sicer ob normalnih dnevih, tudi ob majhni količini padavin, pretok med 300 in 500 kubičnih metrov na sekundo. Tistega usodnega novembrskega dne pa so na nekaterih predelih zabeležili kar 3000 kubičnih metrov na sekundo, kar je zgodovinsko visoka številka; zadnjemu podobnemu pretoku smo bili priča pred 50 leti.

Generali proti Verbundu

Včerajšnji prvi narok v tožbi zavarovalnice Generali proti avstrijskim hidroelekrarnam Verbund se je končal razmeroma hitro, poravnava med obema strankama je bila neuspešna. Zavarovalnica Generali Verbund toži zaradi škode, ki jo je voda povzročila njihovim zavarovancem v občinah Dravograd in Vuzenica, tožba je ocenjena na 31 tisoč evrov. Glavna obravnava, na kateri bodo zaslišane priče in bodo predložena izvedenska mnenja, bo 9. januarja prihodnje leto, do takrat pa se lahko obe strani še poravnata. Glede na to, da je bil včeraj poravnalni narok neuspešen, tudi do glavne obravnave med Verbundom in zavarovalnico Generali ne bo prišlo do dogovora.

Do konca leta se bo zvrstilo kar nekaj narokov, naslednji teden bo kot tožeča stranka nastopila Občina Dravograd, ki toži Verbund za dober milijon evrov.

JP