»Tihi morilec« v ceveh vodovodnega sistema Mežiške doline

Tudi do 50 let so stare vodovodne cevi, po katerih priteče voda na pipe prebivalcev Mežiške doline, te pa so povrhu še salonitne. Smrtonosni azbest se ob poškodbah cevi spira naprej po sistemu, »tihi morilec« pa lahko kaj hitro pristane v kozarcu uporabnika javnega vodovoda.

16 kilometrov salonitnih cevi

Javni vodovod, ki z vodo oskrbuje gospodinjstva treh občin Mežiške doline, je že precej dotrajan. Nekateri deli vodovoda so sicer obnovljeni, nekateri pa so stari tudi do 50 let. Poleg dotrajanosti vodovodnega sistema Mežiške doline so velika nevarnost za zdravje uporabnikov azbestne cevi, po katerih voda potuje od zbirnika potoka Šumc v Mežici do uporabnikov vse do konca Prevalj. Skupno naj bi vodovod Mežiške doline meril 130 kilometrov, kar 16 kilometrov magistralnega vodovoda, od Mežice in vse do konca Prevalj, pa je azbestnih cevi. Zaradi več desetletij starih cevi je možnost, da pride do okvare cevi in posledično spiranja večjih količin azbesta v pitno vodo, veliko večja.

 

      Kako na naše zdravje vpliva izpostavljenost azbestu?

Posledice izpostavljenosti azbestu so za zdravje lahko zelo resne. Ne zboli vsak izpostavljeni, če zboli, pa je lahko posledica tudi smrt. Simptomi bolezni, povezani z azbestom, se pojavijo več (tudi do 40) let po prvi izpostavljenosti. Ko se pojavijo, so neznačilni, podobni drugim boleznim dihal.

Azbest ima vlaknasto zgradbo. Vlakna se zelo rada lomijo vzdolžno, pri čemer nastajajo tanjša, iglam podobna vlakna. Pri vdihavanju lahko vlakna pridejo globoko v pljuča. Ker so tako majhna, da jih ne vidimo, in brez vonja, jih lahko vdihamo, ne da bi za to vedeli. Če pridejo v pljuča, lahko povzročijo bolezni, kot so azbestoza in rak pljuč. Mezoteliom, redko obliko raka popljučnice ali potrebušnice, skoraj v vseh primerih povzroči azbest. Rak, ki je posledica izpostavljenosti azbestu, je neozdravljiv.

http://www.mf.uni-lj.si/dokumenti/36ad037b0a9f133c8f703bd1596a7413.pdf

Obnova v planu

Občine in tri javna komunalna podjetja, JKP Log, JKP Ravne in Komunala Mežica, pripravljajo projekt sanacije vodovodnega sistema, kjer bo glavni cilj posega zamenjava salonitnih cevi s cevmi iz DUKTIL-a, so zapisali v Programu oskrbe s pitno vodo za obdobje 2018-2021. Na Ravnah na Koroškem bodo s projekti sanacije zamenjali sekundarne salonitne vode in transportne vode, v Občinah Mežica in Prevalje pa samo sekundarne vode; za varnost in zdravje občanov bo nujna še obnova magistralnega vodovoda, to je od zbirnika mežiškega potoka Šumca do vse do konca Prevalj.

JP