TAB zopet z rekordnimi dobički

Tovarna akumulatorskih baterij iz leta v leto preseneča z rezultati, v lanskem letu je bilo poslovanje ponovno rekordno. Prihodki od prodaje so se glede na leto 2017 povečali za štiri odstotke, ustvarili so 280,5 milijona evrov, dobiček pa se je povečal za 17 odstotkov.

Tako kot vsako leto so tudi lanski rezultati poslovanja mežiških izdelovalcev akumulatorjev rekordni. Prihodki od prodaje družbe TAB so v letu 2018 znašali 280,5 milijona evrov, čisti dobiček pa 26,5 milijona evrov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Glede na leto 2017 so se prihodki od prodaje povišali za štiri odstotke, dobiček pa za 17 odstotkov.

Lastniki mežiške družbe pa so tudi eni izmed najbolj premožnih Slovencev. V lanskem letu sta bila na tej lestvici stotih najbogatejših Slovencev dva Korošca, Bogomir Auprih in Janez Pačnik, oba lastniško povezana s podjetjem TAB Mežica in hčerinskimi podjetji. Auprih je namreč kar 16-odstotni lastnik TAB-a.

TAB d.d. je tudi eden največjih zaposlovalcev v regiji, število zaposlenih se giblje okoli številke 1200. Približno 850 ljudi zaposlujejo podjetja na Koroškem, to so TAB – IPM logistika, plastika in storitve d.o.o., MPI reciklaža d.o.o., Gradbeni materiali d.o.o. in Podzemlje pece. Vsa podjetja imajo sedeže v občinah Mežica in Črna na Koroškem. Preostalih 350 zaposlenih pa TAB d.d. zaposluje v hčerinskih podjetjih v tujini.