TAB s kitajskim znanjem in novo družbo v novo generacijo baterij

Vodstvo družbe TAB d.d. Mežica bo danes na novinarski konferenci predstavilo svojo novo podjetje TAB-Haidi d.o.o., v katerem bodo proizvajali litij ionske baterije, v novi tovarni pa bo predvidoma dela za okoli 300 delavcev. Na ta način bi podjetje TAB-Haidi  d.o.o v prihodnje lahko nadomestil tudi izgubljena delovna mesta, ki jih bo Koroška izgubila po spremembi poslovne strategije Novartisa, ki je še pred končanjem nove tovarne na Prevaljah napovedal umik s Koroške. TAB se je z Novartisom uspel dogovoriti o nakupu Lekovih prostorov na Prevaljah, kjer bodo v prihodnje namesto amoksiklava proizvajali litij ionske baterije.

Lastništvo podjetja TAB d.d.

TAB je že prestopil fazo svinca in svinčevih baterij in se pripravlja na novo generacijo baterij. Sedaj s hranilniki energije na osnovi litij ionskih baterij v Sloveniji že oskrbuje družbo Porsche Slovenija. Haidi pa je ena od vodilnih visoko tehnoloških kitajskih družb s področja proizvodnje litij ionskih baterij in TAB si bo z novo družbo in sodelovanjem s Kitajci odprl vrata do kitajskega znanja in širitve trga. TAB, ki je družbo TAB-Haidi d.o.o. ustanovil 4. maja letos, je sto odstotni lastnik te družbe, direktor nove družbe pa je Bogomir Auprih.

Rezultati poslovanja TAB-a v zadnjih letih.

Sicer pa lansko koronsko leto za družbo TAB d.d. ni bilo tako uspešno kot prejšnja leta, saj so bile težave v gospodarstvu v vseh državah, kamor TAB tudi največ proda. Lani je TAB ustvaril skupnih poslovnih prihodkov za nekaj več kot 231 milijonov evrov, kar je dobrih 55 milijonov evrov manj kot leto poprej. Čisti poslovni izid je znašal nekaj več kot 16 milijonov evrov, kar pa je skoraj pet milijonov manj kot leta 2019.

JP