Tab naj bi iskal drugega strateškega partnerja

Včeraj so iz mežiškega podjetja Tab sporočili, da so z južnoafriško družbo Metair Investments prekinili pogajanja o strateškem partnerstvu. A želja po prodaji podjetja ostaja, po neuradnih informacijah naj bi iskali drugega kupca.

Direktor Taba Bogomir Auprih je po seji skupščine delničarjev, ki je potekala minuli četrtek, dejal, da si želijo postati del večje skupine, kjer bodo imeli dostop do večjega kapitala. Za razvoj, dosledno sledenje trendom in prilagajanje potrebam trga v panogi proizvodnje baterij je 30 milijonov letnega dobička očitno premalo. Strateško povezovanje bi podjetju omogočalo boljšo prihodnost na področju razvoja podjetja in lažje soočanje s prihodnjimi izzivi na področju razvoja baterijskih tehnologij.

A Tab zaenkrat ostaja brez strateškega partnerja. Razlog za odstop Metaira od pogajanj naj bi bil padec turške lire in južnoafriškega randa, zaradi česar je Tab postal precej dražji, in rastoči stroški financiranja na obeh trgih, navaja STA. Kot kaže, do enega največjih tujih prevzemov slovenskih podjetij v zgodovini Slovenije ne bo prišlo.

Tab torej ostaja v rokah večinoma koroških delničarjev. A težnje po prodaji podjetja zaradi zgoraj omenjenih razlogov naj bi, kljub žalostni novici iz Južne Afrike, ostale. “Naš namen je nadaljevati začrtano samostojno razvojno pot družbe, hkrati pa dolgoročno ostajamo odprti za pogovore o strateškem sodelovanju v panogi,” je v sporočilu za javnost zapisal Auprih. A po neuradnih informacijah, ki jih je danes objavil portal Finance.si, bodo prodajo družbe nadaljevali, vprašanje je samo, ali morajo počakati na iztek pogodbe o ekskluzivnosti z Metairom – ta se izteče oktobra -, ali lahko pogajanja začnejo že danes.

NK