Svetovni dan jazza tudi na Ravnah na Koroškem

Svetovni dan jazza bodo obeležili tudi na Ravnah na Koroškem, kjer je jazz v zadnjem desetletju postal nepogrešljiv del kulturnega okolja. Ob tej priložnosti je Koroško filatelistično društvo v sodelovanju z Jazz Ravne pripravilo celostni filatelistični sklop, predstavitev sklopa bo obogatena s kratkim jazz koncertom in razstavo.

Primeri, da jazz živi v tako majhnem in homogenem okolju, kot je Koroška, v svetu niso prav pogosti. Večinoma jazzovski dogodki uspevajo v velikih mestih, saj je krog ljubiteljev tovrstne glasbe v primerjavi s popularnimi zvrstmi zelo majhen. A s pravimi ljudmi na pravem mestu je očitno možno prav vse. Težko bi verjeli, da ima majhna občina na obrobju države tako tako razvito jazz sceno, če ne bi Jazz Ravne že trinajst let na Ravnah na Koroškem organiziral koncerte in abonmaje s svetovno priznanimi izvajalci. Pa ne samo abonma, organizirajo tudi Festival slovenskega jazza, ki je pred leti potekal v Ljubljani, a so organizatorji nad njim obupali, soorganizator ravenskih jazz dogodkov Robi Jamnik pa mu je na Ravnah na Koroškem našel nov dom.

Program Jazz Ravne, ki ga organizira Kulturno društvo Drugi zvoki, je edinstven v svetovnem merilu, projekt Viva Jazz Forma je plod domišljije in ustvarjalnosti domačih jazzistov. Forma vive, glavna značilnost Raven na Koroškem, so tako dobile nov namen in pomen – glasbeniki s palicami za ksilofon oziroma vibrafon in godalnimi loki iz skulptur izvabljajo zvoke in kiparsko umetnost nadgradijo z glasbeno.

Ker je jazz postal nepogrešljiv del Raven na Koroškem, bo Jazz Ravne v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom obeležil svetovni dan jazza. Pripravili so namreč celostni filatelistični sklop, ki ga je oblikoval arhitekt Borut Bončina, risne podlage v tehniki suhe igle pa so delo ravenskega slikarja Stojana Brezočnika, letošnjega prejemnika Velike Prežihove plakete.

»Rdečo nit celotnega oblikovanja predstavlja logotip »Mednarodni dan jazza«. Na dotisku pisemske ovojnice je v obličnosti CDja/ploščka v krožnem zarisu upodobljen koncert z nastopajočimi/obiskovalci. Na risnem delu razglednice/MK je v osredju grafika »(zvočna) krajina« v sepia tonih, desni rob je obdelan v t.i. »blueprint-u«, ki simbolno označuje deležnike/podpornike dogajanj Jazz Ravne. Na pisni strani MK je vstavljena grafika »Kitarist«. Motiv plakete obeh znamk je izsek iz podloge grafike risne strani MK, v katerega je podložno vpet logotip Jazz Ravne, podloga pa je enkrat originalnih barv, drugič pa v barvni obratnosti/inverzno. Priložnostni poštni žig je do-oblikovan znak/logotip Mednarodnega dneva jazza, prirejen določilom Pošte Slovenije,« opiše Borut Bončina.

Predstavitev filatelističnega sklopa bo na predvečer svetovnega dneva jazza in sicer v ponedeljek, 29. aprila, ob 18. uri v Koroški osrednji knjižnici na Ravnah, pospremljena pa bo s krajšim jazz koncertom in fotografsko-slikarsko-filatelistično razstavo avtorjev Boruta Bončine, Stojana Brezočnika in Nike Hölcl Praper.

JP