Svetovna enduro serija prihaja na Koroško

Kolesarska tekma Black Hole Enduro, ki vsako leto poteka v okviru kolesarskega festivala Black Hole Bike Fest v Jamnici, bo drugo leto del svetovne enduro serije. Na dogodku vsako leto sodeluje okrog 100 tekmovalcev, drugo leto pa jih organizatorji pričakujejo najmanj 450.

Ena najatraktivnejših dirk svetovne serije bo na Koroškem

Tako kot Korošci so z izborom Black Hole Enduro dogodka za novo dirko sezone zadovoljni tudi pri svetovni enduro seriji. Dirka se bo začela v Jamnici, kjer bodo kolesarji tekmovali po Koroševih enoslednicah, po dveh dneh pa se bo dogajanje preselilo na avstrijsko stran Pece. Koroševe enoslednice, ki so jih ročno izdelali sami, merijo skupno več kot 20 kilometrov, preizkusi pa jih lahko prav vsak kolesar. Poleg tega pri Korošu tako v Jamnici kot tudi po celotni Koroški tudi med letom nudijo voden kolesarski turizem.

Koroševa enoslednica (Single trail) v Jamnici.

Izjemna zanimivost te četrte dirke svetovne enduro serije, predvsem za tujce, ki tega še ne poznajo, in za atraktivnost celotnega dogodka Enduro World Series, bo brez dvoma transfer skozi rudniške rove pod Peco. V sporočilu za javnost so pri svetovni enduro seriji izrazili zadovoljstvo nad raznolikostjo koroške enduro dirke, zadovoljni pa so seveda tudi organizatorji.

Ogromno obiskovalcev, malo nočitvenih kapacitet

Na Koroško bo v okviru dirke svetovne enduro serije prišlo mnogo tekmovalcev in obiskovalcev. Kot je povedal eden izmed organizatorjev Black Hole Bike Festa Damjan Kalčič – Kalči, bo eno najelitnejših tekmovanj gorskega kolesarstva na svetu na Koroško privabilo najmanj 450 tekmovalcev in še enkrat toliko spremljevalcev. Za turistični razvoj koroške regije je uspešna kandidatura izjemno koristna in dobrodošla, vendar pa vsi prihajajoči »turisti« ne bodo mogli prespati na Koroškem.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije iz leta 2016 ima koroška regija z vsemi dvanajstimi občinami na voljo dobrih 2000 ležišč. Že ob letošnjem kolesarskem festivalu v Jamnici so organizatorji potarnali, da so kapacitete v času festivala popolnoma zasedene, čeprav je bilo tekmovalcev »le« 160 na maratonu in okrog 100 na tekmovanju enduro. Če potegnemo črto, je logično, da bo veliko tekmovalcev noči preživelo v posteljah na avstrijskem Koroškem, ker na slovenski strani še zdaleč ne bo dovolj prostora.

JP