Svet Evrope ni zadovoljen z Avstrijo in položajem slovenske manjšine

Da so slovenski Korošci onstran meje v podrejenem položaju in neenakopravni s preostalimi državljani, ne opozarjajo samo oni sami, ampak tudi Svet Evrope. Avstrijski vladi so predstavili precej kritično poročilo o zaščiti manjšin, kajti od takrat, ko so Avstrijo nazadnje preverjali, Svet Evrope na področju zaščite manjšin ni našel dosti sprememb na boljše.

Slovenci v Avstriji še vedno drugorazredni

Apatičnost vodilnih v Avstriji, deželne in državne vlade do manjšin se je lepo pokazala že v času, ko se je pisal osnutek nove deželne ustave na Koroškem. Avstrijski Korošci in celotna slovenska politika, praktično vsi Slovenci, so apelirali na spremembe zapisa v osnutku deželne ustave, saj ga osnutek ignorira, velikokrat s pojasnilom, da je to urejeno v Avstrijski državni pogodbi. Celo novopečenemu avstrijskemu predsedniku je ob obisku Koroške zmanjkalo časa, da bi se s predstavniki manjšin konkretno pogovoril o spornem osnutku in manjšinski problematiki.

Predstavniki manjšin so kritično poročilo pričakovali

Od zadnjega poročila, ki ga je Svet Evrope Dunaju predal pred petimi leti, in do današnjega dne, se na tem področju ni kaj dosti spremenilo. V letošnjem poročilu izstopa predvsem kritika nedokončane reforme Zakona o narodnih skupnostih ter omejene pristojnosti narodnih sosvetov. Sosveti so bili ustanovljeni ravno zato, da bi med vlado in manjšino potekalo sodelovanje, ki ima zaenkrat še veliko rezerv. Prav tako so pomanjkljivosti pri dvojezičnosti v šolskem sistemu na Koroškem, ki po mnenju Evrope ni primerljiv s sistemom, ki se izvaja v drugih deželah Avstrije.

Avstrijske organizacije narodnih skupnosti Evropo opozarjajo na problematiko pri zaščiti manjšin v Avstriji, zato jih kritično poročilo ni presenetilo. Kot poroča avstrijski ORF, je podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Nanti Olip zadovoljen z delom Sveta Evrope; v poročilu so upoštevali kritike, ki so jih podale organizacije narodnih skupnosti. Vprašanje pa je, če se bo Dunaju zdelo smiselno upoštevati zahteve Sveta Evrope in seveda manjšincev, ter jim omogočiti večjo enakopravnost, saj se tudi avstrijska vlada v zadnjih časih do zahtev nekaterih evropskih institucij obnaša precej ignorantsko.

JP