Stopnja brezposelnosti na Koroškem počasi pada

Stopnja brezposelnosti se na Koroškem počasi zmanjšuje, trenutno je pod slovenskim povprečjem. V letošnjem letu brezposelnost iz meseca v mesec pada, najnižja je bila maja, in sicer 8,8 odstotna.

Zaposlenost nad povprečjem, plače pod povprečjem

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da je stopnja brezposelnosti na Koroškem iz meseca v mesec nižja. Letos je bila najvišja januarja, znašala je 10,7 odstotka, najnižja pa je bila v maju, in sicer 8,8-odstotna. Manjša stopnja brezposelnosti je posledica gospodarske rasti, ki smo ji priča v zadnjih letih. Zadnji podatek SURS-a je za leto 2016, zabeležili pa so 2,5-odstotno rast obsega bruto domačega proizvoda v primerjavi s predhodnim letom.

Povprečna bruto plača Korošca pa ostaja pod slovenskim povprečjem. Delodajalci kljub boljšemu poslovnemu in gospodarskemu okolju zelo neradi dvigujejo plače svojim zaposlenim, predvsem delavcem v že tako nizkih plačnih razredih. Lep primer je mežiška družba TAB, d.d., kjer so kljub vsakoletni rasti podjetja in vedno večjimi dobički delavci še vedno primorani podpisovati pogodbe z minimalno možno osnovo, ki jo dovoljuje država, ne glede na izobrazbo. Lastniki pa si vsako leto izplačujejo večje nagrade in razdeljujejo velike vsote od dividend.

S širitvijo prevaljskega Leka, ki je trenutno v polnem zagonu, se bo na Koroškem odprlo še nekaj sto novih delovnih mest, ta pa se odpirajo tudi v drugih koroških podjetjih. Še vedno pa je ogromno neizkoriščenega potenciala v koroškem gospodarstvu, ki bi lahko prispeval k še večji zaposlenosti Korošcev. To, da se praktično celotno koroško gospodarstvo zavzema za hitro cesto do Koroške, mora biti jasen znak, da bi se lahko gospodarstvo ob sodobni prometni infrastrukturi še bolje razvijalo in posledično zaposlovalo še več ljudi.

Tudi na avstrijskem Koroškem ni tako rožnato, kot je videti iz Slovenije

Žalost, jeza, obup in želja po boljšem življenju številne Korošce žene na delo k severnim sosedom, kjer so priložnosti za boljši zaslužek dosti večje kot pa na Koroškem. Povprečna plača v Avstriji namreč znaša okrog 2500 evrov bruto, medtem ko v Sloveniji le 1600. Skoraj 1000 evrov razlike v plači pa ni zanemarljivo, sploh pa ne za Korošce, ki so le nekaj kilometrov oddaljeni od meje z Avstrijo.

Na avstrijskem Koroškem mnogo Slovencev zasluži dosti bolje kot v Sloveniji, Avstrijci pa se tam srečujejo s podobnimi težavami kot Korošci na slovenskem Koroškem: plače so v primerjavi s preostalimi regijami nizke in pod državnim povprečjem. Zaradi tega skoraj 10 odstotkov Avstrijcev s Koroške na delo dnevno migrira v druge regije, predvsem na Dunaj, na Štajersko ter Tirolsko. Je pa na avstrijskem Koroškem večja brezposelnost kot pa na Slovenskem. V Celovcu se srečujejo z 9,1-odstotno stopnjo brezposelnosti, ki je v primerjavi z Avstrijskim povprečjem, ki znaša približno 6 odstotkov, kar visoka. Ni ravno tako rožnato, kot se vidi iz Slovenije.

NK