‘Stoodstotno sem prepričan, da bom nekega dne spet zaigral za reprezentanco’

Sebastian Soto je nogometni profesionalec iz ZDA, čileansko-mehiških korenin. Trenutno je član celovške Austrije. Ob prihodu lani ni igral zaradi administrativnih problemov, trener Peter Pacult pa ga je spomladi redno pošiljal v igro. Do sedaj je igral v Nemčiji, Angliji, na Škotskem, Portugalskem, Nizozemskem. Leta 2020 je dvakrat nastopil za reprezentanco ZDA, zanjo je dal dva gola. Bil je tudi član mlajših reprezentanc ZDA. Julija bo dopolnil 23 let. 

 

E-Koroška: Lani ste podpisali za celovško Austrijo. Kako se počutite v Celovcu?

Soto: Sedaj se počutim zelo dobro. Predvsem zato, ker sem imel prve pol sezone probleme, saj nisem igral. Drugi del sezone je bil veliko boljši, sedaj komaj čakam začetek nove sezone.

E-Koroška: Jeseni žal niste igrali, spomladi imate spodobno minutažo, ste zadovoljni z vašimi predstavami?

Soto: V zadnjem času sem dobil več priložnosti za igro, tako da sem s tem zadovoljen. Nisem pa zadovoljen s svojo statistiko, saj sem dal premalo golov, tudi asistenc ni bilo veliko. Vsekakor moram dati več.

E-Koroška: Ali igrate raje na krilu ali na mestu centralnega napadalca?

Soto: Bolje se počutim na sredini, v vlogi srednjega napadalca.

E-Koroška: Leta 2020 ste dvakrat zaigrali za reprezentanco ZDA. Proti Panami ste dali dva gola. Ali nam lahko opišete, kakšni so bili vaši občutki na teh tekmah?

Soto: Definitivno je to zelo lep občutek. Šele nekaj dni po tekmi s Panamo sem dejansko razumel, kaj mi je uspelo, tako osredotočen sem bil na to tekmo. Ko sedaj pogledam nazaj, je bil to res velik trenutek moje kariere.

E-Koroška: Boste v prihodnosti še nastopili za reprezentanco?

Soto:  Stoodstotno sem prepričan, da bom nekega dne spet zaigral za reprezentanco.

E-Koroška: Do sedaj ste igrali v Nemčiji, Angliji, na Škotskem, Portugalskem, Nizozemskem, sedaj v Avstriji. Kaj ste se naučili, ko ste igrali v teh državah?

Soto: Naučil sem se tako veliko, da je to težko opisati. Izkušnje v teh državah so velika prednost. Če ne gledam na negativne strani teh transferjev, lahko z veseljem rečem, da mi bo to pomagalo skozi celotno nadaljnjo kariero. Spoznal sem različne stile igre, s tem bolj razumem nogomet, ves čas sem se moral prilagajati. Skozi vse to sem doživel več, kot doživijo mnogi igralci v celotni igralski karieri.

E-Koroška: Imate triletno pogodbo z Austrio. Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Soto: Popolnoma sem osredotočen na to, da čim bolje opravim poletne priprave na novo sezono, da bom ‘vroč’ na začetku novega prvenstva. Ne gledam preveč naprej v prihodnost.

E-Koroška: Kateri igralci so vam najbolj všeč, za kateri klub navijate?

Soto: Vedno mi je bil všeč Lewandowski, sedaj pa sem velik ‘fan’ Juliana Alvareza. Moj najljubši klub je Ajax.

E-Koroška: Maser vašega kluba Matej Vidovič prihaja iz Slovenije. Poznate katerega slovenskega igralca?

Soto: Poznam Jana Oblaka, upam, da bom nekoč zatresel njegovo mrežo.

E-Koroška: Kdo bo zmagal v finalu Lige Prvakov?

Soto: Resnično upam, da bo zmagal Manchester City. Ko jih gledam, kako igrajo, je to nekaj najbolj zabavnega, kar si lahko predstavljam.