Število okužb se niža, a nismo še v oranžni fazi, o tem bo vlada odločala jutri; v februarju predvidoma dobimo več kot 144 tisoč doz cepiva

V nedeljo in ponedeljek je bilo opravljenih 5230 testov med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, med njimi je bilo pozitivnih 94 oseb. Več je bilo testiranja tudi ostalih posameznikov in tam je bil delež pozitivnih približno enak 1,8 odstotka. “Prednost hitrih testov je dostopnost in enostavnost, slabost pa, da niso tako zanesljivi kot PCR testi,” je dejala sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne in opozorila, da je v primeru nizke pojavnosti virusa v populaciji, za potrjevanje pozitivnih hitrih testov, potreben še dodaten PCR test. Dr. Tadej Avčin pa je pojasnil, da je za okužbe s koronavirusom vedno več spoznanj, da povzročajo tudi različne avtoimunske zaplete, ki pa se pogosteje pojavljajo pri otrocih – zaplete je tudi bolj podrobno opisal.

 

Danes naj bi v Slovenijo prišla pošiljka cepiva proti covidu-19, in sicer 17.500 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, v petek pa naj bi v Sloveniji dobili še 9.600 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca. Skupno bo tako v Slovenijo februarja predvidoma prišlo 144.690 odmerkov. Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da bi s cepivom AstraZeneca cepili ljudi, stare med 18 in 64 let, saj je za starejše na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva. Se pa cepljenje s tem cepivom priporoča za nepokretne osebe, predvsem zato, ker  je to cepivo stabilnejše in omogoča transport tudi do doma. Sicer še kar nekaj prebivalcev starih 80 let in več čaka na cepljenje, saj v tem času število odmerkov ni zadostovalo za vse. Hitrih testov iz javnega naročila v decembru pa je nekaj še na voljo. Zelo kmalu pričakujemo teste iz skupnega naročila Evropske komisije, prav tako izvajalci storitev teste naročajo tudi sami. Predvidoma v enem tednu, bo objavljeno novo javno naročilo za teste.

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1.493 PCR testiranj. Potrjene so bile 204 nove okužbe. Opravljenih je bilo tudi 9.760 hitrih antigenskih testov. Z njimi je bilo potrjenih 153 novih okužb. Po podatkih Sledilnika covid-19 je bil delež pozitivnih med PCR-testi 13,7-odstoten, med hitrimi antigenskimi testi pa 1,6-odsoten. V bolnišnici se je zdravilo 945 oseb, intenzivno nego jih je rabilo 162. Umrlo je 19 bolnikov. 7- dnevno povprečje je znašalo 842 potrjenih primerov. Aktivno okuženih ljudi je trenutno 14.437, kar pomeni, da število okužb upada. Skupno je do zdaj umrlo 3.654 oseb.

Več preberite TUKAJ.