Štefanu Juvanu za uboj brata osem let zapora

Danes je Okrožno sodišče Slovenj Gradec dosodilo osemletno zaporno kazen Štefanu Juvanu iz Leš zaradi naklepnega uboja brata maja letos. Sodba sicer še ni pravnomočna, obramba je napovedala pritožbo.

Štefan Juvan je v naselju Leše nad občino Prevalje 27. maja letos zabodel svojega 10 let starejšega brata Mihaela. Poškodbe, ki mu jih je Štefan z 20 centimetrom dolgim nožem zadal v predel trebuha, so bile tako hude, da je Mihael po dveh tednih v bolnišnici umrl. Štefana, ki je bil od incidenta v priporu, je najprej bremenil poskus uboja, kasneje so kaznivo dejanje prekvalificirali v uboj, česar je bil danes tudi obtožen.

Sodišče mu je izreklo osemletno kazen, sodba pa še ni pravnomočna. Tožilstvo je sicer za Štefana zahtevalo devet let za zapahi, a so s sodbo zadovoljni, poroča STA. Obramba pa je po njihovih navedbah že napovedala pritožbo.

Pri določitvi višine kazni je sodišče upoštevalo številne olajševalne okoliščine, kot so grožnje brata Mihaela, Štefanovo alkoholiziranost in posledično neprištevnost na dan tragičnega dogodka, ter vidno obžalovanje uboja brata. Pri tem niso upoštevali Štefanovih navedb, da je šlo za samoobrambo in da se je Mihael sam nasadil na nož. Štefan ob tem ostaja v priporu do pravnomočnosti sodbe, še poroča STA.

NK