Sreda na Prevaljah je posvečena zdravju

Na Prevaljah bodo občane in koroško javnost že četrto leto poučevali in ozaveščali o zdravem načinu življenja ter preventivnem preprečevanju raznih bolezni. Obiskovalci si bodo lahko v Družbenem domu izmerili krvni sladkor, holesterol in krvni pritisk ter ob tem prejeli kakšen nasvet, popoldan bodo potekale tudi športne aktivnosti. Na dogajanju bo v sodelovanju z Lekom prisotna tudi šampionka Petra Majdič.

Ozaveščanje o zdravem načinu življenja

Glede na to, da je na Koroškem visoka stopnja obolevanja za rakom na črevesju, bo Zdravstvenovzgojni center Zdravstvenega doma Ravne skupaj z NIJZ OE Ravne organiziral Program SVIT, s katerim bodo vzpodbujali ljudi k večji odzivnosti. »Pomembno je, da se spremembe na črevesju odkrijejo v zgodnji fazi, namreč ker ni posebnih znakov, jih posameznik sam ne opazi dovolj zgodaj. S testiranjem je mogoče odkriti kakšno skrito krvavitev, kar omogoča pravočasno zdravljenje,« pojasnjuje organizatorka dogodka Saša Horvat. Na ogled bo tudi model debelega črevesa z bolezenskimi spremembami ob strokovni razlagi strokovnjakov.

Predstavitve programov krepitve zdravja so namenjene predvsem odrasli populaciji, saj se pri njih lahko odkrijejo dejavniki tveganja za razne bolezni. »Z vključitvijo v delavnice ljudje poskrbijo za bolj zdrav način življenja in preprečijo razvoj bolezni oziroma še hujše težave,« doda Horvatova. Od 9. do 13. ure si bodo obiskovalci lahko izmerili krvni sladkor, holesterol in krvni pritisk, ob tem pa bodo deležni še strokovnega svetovanja, kako ukrepati in izboljšati način življenja in s tem zdravje.

Ob 11. uri bodo potekali prikaz dogodka nesreče in ukrepi prve pomoči, ki ga bo vodila ekipa prve pomoči. Namen prikaza globoke krvavitve in načina zaustavitve bo podučiti vsakega, ki pri zdravstveni pomoči ni ravno strokovnjak, kako lahko bližnjemu v nezgodi reši življenje.

Sodelovanje z Lekom in Petro Majdič

Celoten dogodek je bil lani zelo obiskan, letos organizatorji pričakujejo podoben obisk. Med vsemi drugimi zanimivimi in koristnimi dogodki v okviru Dneva zdravja k dobremu obisku prispeva tudi atraktiven in aktiven obisk Petre Majdič. V sodelovanju z Lekom slovenska šampionka teka na smučeh na Prevalje prihaja že drugo leto.

Že ob 10. uri bo pred Družbenim domom predstavitev vseh dogodkov in šampionke Majdičeve, nato pa se Petrine aktivnosti na Prevaljah prestavijo v Dom starejših na Fari, kjer bo starejšim in invalidom predstavila, kako telovaditi v pozni starosti, pozneje pa bo obiskala še Osnovno šolo Franja Goloba, kjer se bo srečala s tamkajšnjimi učenci.

Sredino popoldne na Prevaljah bo bolj aktivno obarvano; ob 15. uri bo na sporedu nordijska hoja s Petro Majdič, ob 16. uri pa še testiranje telesne zmogljivosti z dvokilometrsko hojo v Športnem parku Ugasle peči. »Test hoje organiziramo predvsem zato, ker je vpliv telesne dejavnosti in pripravljenosti človeka, da podaljšuje funkcijsko telesno stanje, znanstveno utemeljen. Pri populaciji nad 20 let se meri kondicijska sposobnost – po prehojenih dveh kilometrih jim bomo postregli z rezultatom o kondicijski sposobnosti in nasvetom strokovne ekipe, kako popraviti in izboljšati kondicijsko stanje,« še pojasni članica strokovne ekipe in organizatorka dogodka Saša Horvat.

JP