Sprenevedanje in obljube ministra Petra Gašperšiča

Tako kot ob prejšnjih obiskih je Peter Gašperšič ob včerajšnjem še enkrat obljubil realizacijo projekta 3. razvojne osi. Dejal je, da so roki na zgornjem delu trase dosegljivi. Pa lahko temu verjamemo?

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je včeraj obiskal Prevalje, kjer se je sestal z županom Maticem Tasičem in koordinatorjem Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljažem Verhovnikom. Minister je nekoliko pomiril razgrete Korošce z izjavami, da projekt na zgornjem odseku trase teče s polno paro, da ima podpisani protokol še vedno pomen in da se zavzema za čimprejšnjo rešitev ustavnega spora na spodnjem delu trase.

Tako kot ob vseh prejšnjih obiskih je tudi včeraj postregel s superlativi o pomembnosti dobre cestne povezave Koroške z osrednjo Slovenijo in ob tem dejal, da so roki na zgornjem delu trase dosegljivi. A roki so že zamujeni. Projektiranje na odseku Šentrupert–Velenje–Slovenj Gradec bi se moralo glede na protokol začeti že decembra 2017, a junija letos so se podpisale šele pogodbe za projektiranje, pa še to samo za odsek Velenje–Slovenj Gradec.

Kakšno težo imajo obljube ministra Gašperšiča, naj vsak presodi sam, a ob tem se spomnimo nekaj njegovih razmišljanj o 3. razvojni osi in Koroški. Vemo namreč, da je na hiringu za ministra izjavil, da Koroška hitre ceste ne potrebuje, oziroma da bo cesta celo slabo vplivala na razvoj regije. Po njegovem mnenju bi nova koroška prometna infrastruktura postala priljubljena za tranzitni promet, poleg tega pa bi Korošci zaradi boljše povezanosti iskali delo izven regije. Očitno je bil takrat mišljenja, da je bolje, da je Koroška odrezana od preostale države, da bi Korošci ob tej odrezanosti od sveta ostali doma.

Maja lansko leto so Korošci pripravili Protokol o poteku načrtovanja in izgradnje 3. razvojne osi, a ga minister ni želel podpisati, saj po njegovem mnenju ni bil potreben. Takoj po tem, ko je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os napovedala Koroško vstajo, pa je Gašperšič ponovno premislil in se le odločil, da bo bolje, če sporazum podpiše. V zadnjih mesecih pa je opazno, da podpis na protokolu ne velja prav dosti, saj so določeni roki že krepko zamujeni, zamude pa se bodo samo še večale. Minister Gašperšič očitno izusti točno to, kar Korošci želijo slišati.

NK