Spremenjen je načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije: s ponedeljkom bo odpravljena nočna omejitev gibanja

“Danes imamo v našem registru več kot 300.000 cepljenih s prvim odmerkom. To je zelo dober podatek. Upamo, da bomo s tako hitrostjo napredovali še naprej,” je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril direktor NIJZ dr. Milan Krek. 7 dnevno povprečje okužb po včeraj objavljenih podatkih NIJZ-ja znaša 932 in je višje kot dan prej, ko je znašalo 917.

Pandemija je v svetu še vedno zelo prisotna, v zadnjih tednih narašča število novookuženih. Imamo tri pomembne centre: Južna Amerika, Severna Amerika in Evropa, s tem, da je Evropa v nekaterih državah še bolj prizadeta kot druga dva kontinenta. V Evropi smo trenutno priča epidemičnemu valu, ki traja že nekaj tednov. Iz grafa lahko razberemo, da je še vedno zelo visoko število okuženih v Evropskem prostoru, zato Krek ponovno opozarja, da se je nujno striktno držati vseh preventivnih ukrepov.

14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev EU-ju je 506, Slovenija malo nad evropskim povprečjem in incidenca se je v zadnjih tednih dvignila. To po besedah Kreka pomeni, da smo v fazi rasti v slovenskem prostoru. Pri številu smrti v zadnjih 14-dnevih smo nekoliko boljši od evropske povprečja. V jesenskem času smo imeli veliko smrti, sedaj pa imamo kar dobro obvladan ta indikator. “Upamo, da smrtnost ne bo bistveno povečala.” Slovenija je po številu umrlih na milijon prebivalcev zelo uspešna v primerjavi z državami Balkana.

Več preberite TUKAJ.