Spomin na rojstvo dveh največjih koroških pisateljev

10. avgust je za koroško literaturo in kulturo izjemno pomemben dan. Na ta dan sta se rodila dva največja koroška pisatelja, Lovro Kuhar – Prežihov Voranc in Leopold Suhodolčan. Ne samo, da sta pisala vrhunsko literaturo, s svojim delom sta celotno družbo spreminjala v bolj izobražen in ozaveščen narod. Korošci rojstni dan obeležijo z različnimi dogodki.

Leopold Suhodolčan je namreč skupaj s Stankom Kotnikom zasnoval koncept Bralne značke, ki so ga leta 1961 na Prevaljah uspešno vpeljali. Danes je Bralna značka veliko društvo, ki deluje na vseh slovenskih šolah in mlade učence vzpodbuja k branju knjig. Njegova najbolj znana dela so otroška literatura, kot sta denimo Peter Nos in Krojaček Hlaček, pisal pa je tudi literaturo za odrasle.

Prežihov Voranc je danes predvsem poznan kot zgolj pisatelj, a je bil tudi velik politični aktivist. Bil je pomemben član takrat ilegalne Komunistične partije Jugoslavije, a naj bi se zaradi sporov znotraj partije leta 1939 popolnoma umaknil iz politike. V času 2. svetovne vojne je bil zaprt v taboriščih Sachsenhausen in Mauthausen, iz katerih se je vrnil precej bolan. Pet let po vrnitvi iz taborišča zaradi bolezni umre v Mariboru. S svojimi deli je močno zaznamoval obdobje socialnega realizma, najbolj poznan pa je po knjigi Solzice, za katero je prejel Levstikovo in Prešernovo nagrado.

Koroško filatelistično društvo je v počastitev 125. obletnice rojstva pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, pripravila priložnostni poštni žig, priložnostno pisemsko ovojnico ter osebno poštno znamko. Osnovna ilustracija na osebni poštni znamki je delo koroškega slikarja Leandra Fužirja. Tudi 90. letnice rojstva pisatelja Leopolda Suhodolčana so počastili s celovitim filatelističnim sklopom. Filatelistični sklop zaokrožujeta priložnostni filatelistični razstavi Marjana Merkača in Jožeta Kebra v prostorih Koroške osrednje knjižnice Ravne in Pošte Ravne na Koroškem. V počastitev praznikov dveh največjih koroških pisateljev bo na pošti v uporabi priložnostni poštni žig in razširjen filatelistični komplet.

Na Prežihovi bajti nad Kotljami pa bo 10. avgusta ob 18. uri že 16. tradicionalno srečanje, kjer bodo obeležili obletnico rojstva Lovra Kuharja. Slavnostna govornica bo profesorica slovenščine Bojana Verdinek, kulturni program pa bo sooblikovala citrarka Tina Kseneman.

NK