Sončne elektrarne sovpadajo z idejo pametnih vasi in so velik prispevek k čistejšemu okolju

Direktor podjetja GEN-I ESCO Robert Jelenc je na omizju Pametne vasi na Koroškem predstavil projekt Sonce – zelena energetska transformacija, ki je izjemno pomemben del projekta pametnih vasi in samooskrbe z električno energijo, kar je v zadnjih letih naraščajoč trend.

Koroška narava, čeprav gozdnata in zelena, je bila v minulih desetletjih pod preizkušnjo umazane težke industrije. V zadnjih letih je stanje precej bolj rožnato kot je bilo v 90. letih prejšnjega stoletja, v reko Mežo se je vrnilo življenje, v tako imenovani Dolini smrti nad Žerjavom pa skalovje zopet zeleni.

Če je bila še nekaj deset let nazaj industrija eden večjih onesnaževalcev v naših krajih, pa se trendi modernizacije proizvodnje nagibajo k večji skrbi za okolje. Sovražnik narave ni več toliko težka proizvodnja, kot to postaja proizvodnja električne energije in ogrevanje, ki spada med največje povzročitelje emisij toplogrednih plinov. Proizvodnja in poraba električne energije torej bolj onesnažuje okolje kot industrija, kmetijstvo, transport, krčenje gozdov, …

Vir: GEN-I

 

Korak k čistejšem okolju in korak bližje k brezogljični družbi pa lahko naredi že vsak posameznik, je povedal direktor družbe GEN-I ESCO Robert Jelenc, ki se je v okviru omizja Pametne vasi na Koroškem 24. januarja mudil na Prevaljah. Predstavil je njihov projekt Sonce – zelena energetska transformacija, ki je izjemno pomemben del projekta pametnih vasi in samooskrbe z električno energijo, kar je v zadnjih letih naraščajoč trend. V Sloveniji je GEN-I postavil že okoli 1300 sončnih elektrarn, tako za individualno kot skupinsko in poslovno energetsko samooskrbo.

Direktor podjetja GEN-I Sonce Robert Jelenc

»Samooskrbne sončne elektrarne sovpadajo s tendenco pametnih vasi,« je povedal direktor Robert Jelenc, poleg tega pa so sončne elektrarne velik prispevek k čistejšemu okolju. Dodal je, da je sončna elektrarna eden temeljnih gradnikov zelene preobrazbe, hkrati pa uporabnikom  Strokovnjaki v podjetju GEN-I se strankam posvetijo individualno in glede na njihov objekt pripravijo izračun ter ponudbo. Stanovanjske hiše si lahko s sončno elektrarno zagotovijo samooskrbo z električno energijo, večji stanovanjski ali poslovni objekti pa lahko z odvečno energijo oskrbujejo še okoliške prebivalce ali pa energijo oddajajo oziroma prodajajo nazaj v omrežje.