Slovenski teden nakita – SIJW 2023

V Slovenijo med 11. in 19. majem 2023 ponovno prihaja Slovenski teden nakita, ki v prvi vrsti povezuje slovenske in tuje oblikovalce s širšo javnostjo. Osrednji biser SIJW 2023 bodo razstave izbranih slovenskih in tujih oblikovalcev nakita, kjer se bo predstavilo več kot 100 posameznih oblikovalcev. Polovica oblikovalcev sodobnega nakita prihaja iz celotne Slovenije, druga polovica pa iz celega sveta, iz držav, kot so Argentina, Mehika, ZDA, Vietnam, Japonska, Kitajska, Iran, Izrael, Gruzija, Moldavija, Avstralija, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Finska, Norveška, Češka, Poljska, Nemčija, Španija, Italija, Portugalska, Grčija, Slovaška, Srbija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina ter deset oblikovalcev po izboru Romunskega tedna nakita.

 

Razstave se bodo odvijale v Ljubljani, Mariboru, Izoli, Radovljici in tudi Slovenj Gradcu, kjer ponovno gostimo Slovenski teden nakita, ki ga organizira Zavod Siaj z namenom povezovanja slovenskih oblikovalcev s širšo javnostjo. Ob tej priložnosti so v Koroškem pokrajinskem muzeju v sodelovanju s konceptualno trgovino D.tajl Concept Store pripravili občasno razstavo o tradiciji in trajnosti v nakitu. Izbrani kosi nakita iz muzejskih zbirk stopajo v dialog z nakitom sodobnih oblikovalcev, ki svoj navdih iščejo v tradiciji in stremijo k trajnosti. Medtem ko je nakit nekdaj veljal za statusni simbol, je z množično produkcijo postal dostopnejši, zato je vloga unikatnega nakita kot trajnostna alternativa toliko pomembnejša.

Oblikovanje sodobnega nakita spada v zvrst uporabne umetnosti, v sebi združuje veliko tradicije in se nenehno razvija. Sodobni nakit je samorefleksivna praksa, kar pomeni, da se ukvarja z razmišljanjem o sebi in o razmerah, v katerih se nahaja. Sodobni oblikovalci nakita na splošno delujejo v kritičnem ali zavestnem odnosu do zgodovine in prakse ter do širšega področja oblikovanja in izdelave trajnostnega nakita.

Vabljeni na odprtje občasne razstave Tradicija in trajnost v nakitu v četrtek, 11. maja, ob 18. uri v Muzej Slovenj Gradec.