‘Slovenski igralci so med najboljšimi v svojih klubih’

Prvi del prvenstva se je letos v avstrijski prvi ligi zaradi SP v Katarju končal 13.12. 2022, en mesec prej kot ponavadi. Celovška Austria je v svoji drugi sezoni postala klub, ki ni več outsider. Praktično enakovredno igra z vsemi klubi v ligi, kjer sta letošnjo sezono mogoče korak pred ostalimi RB Salzburg in Sturm Graz. Oba kluba sta pustila tudi zelo dober vtis tudi v evropskih pokalnih tekmovanjih.

 

 

Naš primarni cilj je seveda obstanek v avstrijski Bundesligi. Ker pa smo se prejšnjo sezono uvrstili med šest ekip, ki igrajo za prvaka (play off), bi si seveda želeli vsaj izenačiti ta rezultat. Trener ekipe je Peter Pacult, v Avstriji pravi zvezdnik, kot igralec je igral tudi v nemški Bundesligi. Je strog trener, ki ne priznava zveznikov in kdor ne sprejme njegovega načina dela, v ekipi nima kaj iskati, ne glede na to, kako se piše ali kje vse je že igral. Ekipo je poleti zapustilo kar deset igralcev, na žalost tudi Slovenec Rajko Rep, ki je odšel na Poljsko. Ostala pa je večina igralcev, ki so lani igrali največ minut.
V klubu je poleg domačih avstrijskih igralcev (12) največ takih, ki prihahajo iz Nemčije (6), iz Kanade (2), po en igralec pa prihaja iz Grčije, Srbije, Škotske, Italije, ZDA, Nigerije, Urugvaja, Nizozemske in Kitajske. Klub dobro sodeluje z Bayernom iz Münchna in Unionom iz Berlina, kluba posodita mlade perspektivne igralce, da se kalijo v Celovcu. V klubu igra tudi Christopher Bryan Cvetko, čigar oče Andreas je rojen v Sloveniji. Do petega leta je živel na Čečovju na Ravnah na Koroškem in tudi on je bil profesionalni nogometaš, govori odlično slovensko.
Lastnik kluba je v Nemčiji živeči Hrvat Željko Karajica, podjetnik, ki se ukvarja predvsem z mediji in trženjem. Austria Celovec igra svoje domače tekme na lepem stadionu ob Vrbskem jezeru, ki je bil zgrajen za potrebe evropskega prvenstva in sprejme 30000 gledalcev. Na žalost na tekme hodi povprečno le 4500 gledalcev, le derbije si ogleda malo več ljudi. Največ proti Wolfsburgu, ko je bilo 14000 gledalcev. V Gradcu si tekme ogleda več kot 10000 gledalcev, tekmo na Dunaju, Rapid : Austria Celovec pa si je lani ogledalo 20400 gledalcev. To pa je že lepo doživetje za igralce in nas, ki ekipo spremljamo ob igrišču.
V avstrijski bundesligi igra tudi sedem igralcev iz Slovenije. V Wattens Tirolu so Žan Rogelj, Sandi Ogrinec in Nik Prelec, za Sturm Graz igrata Jon Gorenc Stankovič ter Tomi Horvat, v dunajskem Rapidu Dejan Petrovič, pravi zvezdnik lige pa je Benjamin Šeško, ki je nekako že prerastel ligo in poleti odhaja v eno najmočnejših lig na svetu, v nemško Bundesligo k RB Leipzigu. Veseli dejstvo, da so vsi našteti med najboljšimi v svojih klubih, prav tako pa so zelo skromni, vedno so pripravljeni na pogovor, fotografiranje z gledalci. Benjamin še posebej, kar so spoznali tudi mladi igralci Fužinarja, katere je prišel po tekmi pozdravit in se z njimi fotografirat v območje izven štadiona.
Liga je, če jo primerjamo s slovensko močnejša, več denarja se vlaga v infrastrukturo in v mladinske šole, v ligi igra več kot petdeset igralcev, katerih tržna vrednost je po Transffermarktu miljon ali več. Najboljši iz lige odhajajo v Nemčijo, Anglijo, cene pa so krepko čez pet milijonov evrov. Najvišji transfer je bil prestop Brendona Aaronsona iz Salzburga v Leeds, 32,83 mio €.
Mi smo jesenski del končali na šestem mestu, to je mesto, ki še vodi v play off. Sedaj je odvisno, kako bomo odigrali naslednjih pet tekem, potem se ekipe razdelijo na šest, ki igrajo za prvaka in šest, ki igrajo za obstanek. Priprave bomo opravili doma, en teden pa bomo preživeli tudi v Moravskih toplicah, kjer bodo igralci pilili svojo formo za drugi del prvenstva, še prej pa nas (5.2.2023) čaka pokalna tekma (četrtfinale), proti ekipi LASK iz Linza.