Slovenska umetniška dela na razstavi v Evropskem parlamentu

Včeraj zvečer je v okviru potekala slovenskega predsedovanja Svetu EU potekala otvoritev razstave sodobne slovenske likovne umetnosti z naslovom Živimo v vznemirljivih časih. Sodelujoče slovenske umetnike je izbiral kustos Koroške galerije likovnih umetnosti Marko Košan.

 

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je včeraj zvečer v Evropskem parlamentu v Bruslju odprl razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti Živimo v vznemirljivih časih, ki bo na ogled v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. “Razstava prikazuje dela umetnic in umetnikov srednje in mlajše generacije, nagovarja s svojim jezikom in v svojem jeziku vse, ki v Evropskem parlamentu ne govorijo tega jezika, ampak ga nosijo v sebi kot kal posebne prisotnosti in duhovne globine”, je dejal Simoniti, ki je z rezultatom izjemno zadovoljen in je vesel, da je razstava na ogled. Razstavo je poleg ministra odprl tudi evropski poslanec iz Poljske Karol Karski, ki si je za ta dogodek nadel kravato z motivi prvega slovenskega predsedovanja v prvi polovici leta 2008.

V govoru pri otvoritvi je minister dr. Vasko Simoniti dejal, da je razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v Evropskem parlamentu za Slovenijo velika čast. “Na ta dogodek smo še posebej ponosni zato, ker Slovenija prav v tem času praznuje 30. obletnico samostojnosti, hkrati pa že drugič predseduje Svetu Evropske unije – družini svobodnih demokratičnih držav.”

Na razstavi sodobnih slovenskih umetnic in umetnikov smo izzvani v razmislek o naravi umetnosti in njeni sporočilnosti, je še dejal in dodal, da nas razstavljena dela tako spodbujajo k ohranjanju dveh vrlin demokratične družbe: strpnosti do drugačnosti in vživetja v položaj drugega. “Morda bi si celo drznili reči, da je ravno likovna umetnost pravi preizkus odprtosti sodobne demokratične družbe. Prav zato naj živi likovna umetnost v vsej svoji raznolikosti, na umetnikih pa je, da skozi neskončno svobodo izraza poiščejo globlja sporočila, da odkrivajo ne le oblike, ampak tudi vsebine, pa naj so te doma v samem umetnikovem liričnem svetu ali pa v njegovem družbenem angažmaju.” Razstava je po ministrovih besedah pomembna, ker je v Evropskem parlamentu, kar je prestižna stvar, vsaj za obiskovalce, ki imajo dostop do tega mesta, torej uradnike in politike. “Postavljena je lepo in pregledno, slike so atraktivne in nagovarjajo mimoidoče, naj se ustavijo,” je poudaril.