Slovenjgraška bolnišnica z izgubo pa tudi novimi pridobitvami

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec v zadnjih mesecih intenzivno poteka selitev več dejavnosti v nove prostore. Urgentni center so v novem delu bolnišnice odprli že lani, brez težav in zapletov pa na žalost ne gre. Poslovanje bolnišnice je ravno zaradi urgentnega centra lansko leto končalo v rdečih številkah.

V nasprotju s siromašenjem regije na področju cestne infrastrukture ali ukinjanja regijskih institucij, se je slovenjgraška bolnišnica razmeroma uspešno borila proti mačehovskemu odnosu države do tega javnega zavoda. Resda jo je država dolgo zapostavljala, da ne rečemo zanemarjala, toda v zadnjem obdobju se je v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec investiralo več kot 40 milijonov evrov, kar zagotavlja obstoj te osrednje koroške zdravstvene ustanove in njen razvoj. Urgentni center, novi prostori, nov aparat za magnetno resonanco – to so pomembne in nujne posodobitve v slovenjgraški bolnišnici. Za uspešno sledenje trendom v zdravstvu pa bo potrebnih še nekaj deset milijonov.

Novi prostori, nova oprema, zamude pri selitvi

Tik pred začetkom lanskega leta so v Slovenj Gradcu odprli nov urgentni center. Pričetek dela je bil predviden za prvi dan leta 2016 vendar so zaradi težav pri informacijskih povezavah z delom pričeli nekaj dni kasneje. Urgentni center je za Koroško zdravstvo pomembna pridobitev. 5,3-milijonska investicija, sprva sicer ocenjena na 5,6 milijona evrov, naj bi izboljšala kakovost opravljenih storitev, prav tako pa naj bi bile pozitivne spremembe pri zmanjšanju čakalnih vrst. Dobrodošla je tudi naložba v nov aparat za magnetno resonanco, ki je v slovenjgraški bolnišnici še kako nujen. S tem aparatom načrtujejo okoli 2000 pregledov na leto.

S selitvijo dejavnosti v nove prostore dobivata bivši urološki in otroški blok novo podobo. Do danes v nove prostore še niso preselili vseh želenih dejavnosti. To naj bi jim, kot poroča STA, uspelo storiti do začetka aprila letos. Razlogi za zamude naj bi bili posledica dejstva, da je kletne prostore novega objekta zalila voda. (Pre)pozna selitev pa se bo poznala tudi v finančnem poročilu, seveda v rdečih številkah, ki že zaradi urgentnega centra bremenijo proračun Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Novi urgentni center ustvarja izgubo

Zaradi novega urgentnega centra se je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec namreč konec leta 2016 znašla v neprijetni finančni situaciji, leto so namreč zaključili z negativnimi številkami. Prihodki so sicer višji od predhodnega leta, še večji pa so odhodki. Okrog 780 tisoč evrov primanjkljaja so ustvarili na račun novega urgentnega  centra. Razlogi naj bi bili neustrezno financiranje urgentnih centrov, večja poraba in večja obdavčitev nekaterih zdravil in zdravstvenih materialov. Vsekakor pa je, kljub večjim odhodkom v primerjavi s prihodki, nov urgentni center ključnega pomena za boljše zdravstvo na Koroškem.

Sicer pa država in zdravstvena blagajna tako ali drugače pokrijeta vse izgube v zdravstvu. Natančneje rečeno, izgube pokrijemo državljani, ki plačujemo davke in prispevke za zdravstveno zavarovanje.

N.K.