Slovenija na krilih napadalcev Šeška in Šporarja premagala Severno Irsko

V 5.krogu skupine H kvalifikacij za evropsko nogometno prvenstvo 2024 je Slovenija gostila Severno Irsko. Naši reprezentanci je za ohranitev možnosti za uvrstitev na EP štela le zmaga, katerikoli drug izid bi možnosti zelo zmanjšal. Na koncu je bil cilj izpolnjen, Slovenija je v ljubljanskih Stožicah zmagala s 4:2. Po petem krogu sta v vodstvu skupine H Finska in Danska z enajstimi točkami, Slovenija jih ima devet.

 

Naši so začeli zelo pogumno, selektor Matjaž Kek se je odločil za igro z dvema srednjima napadalcema. To se je obrestovalo že v 3.minuti, ko je po asistenci Benjamina Šeška sam pred gostujočega vratarja Charlesa stekel Miha Šporar in ga s strelom v daljši kot njegovih vrat zanesljivo premagal.

Gostje so izenačili v 7. minuti, ko je po predložku z desne strani neodločnost slovenske obrambe kaznoval Isaac Price. Pred tem je strel Matthewa Kennedyja vratar Jan Oblak obranil, odbito žogo pa je Price z bližine poslal v njegovo mrežo.

V 17.minuti je prišlo do novega vodstva Slovenije. Po dolgi žogi Jake Bijola se je na desni strani ob branilcu Ciaronu Brownu za žogo izboril Petar Stojanović, stekel v kazenski prostor ter poskusil s predložkom, žoga pa je pri tem zadela kapetana gostov Johnyja Evansa in se ob presenečenem vratarju odbila v mrežo.

Do konca polčasa je Slovenija povečala vodstvo. Šeško se je v stilu Gerda Müllerja med tremi nasprotnimi igralci lepo obrnil v kazenskem prostoru in s strelom z levo nogo premagal vratarja gostov.

Naši bi lahko v 51.minuti po najlepši akciji na tekmi povišali rezultat. Po velemojstrski podaji Šeška in asistenci Jana Mlakarja je Šporar žal zadel le prečko.

Kazen je prišla že naslednjo minuto. Žan Karničnik je visoko žogo odbil le do Evansa, ta pa je ob spet preveč neodločni slovenski obrambi s strelom v desni zgornji kot premagal Oblaka.

V 56.minuti pa so naši spet ušli Severnim Ircem na dva gola. Po odlični asistenci Šeška je sam pred vratarja Charlesa stekel Šporar, ga preigral in žogo poslal v prazno mrežo.

Do konca tekme smo videli nekaj nevarnih napadov gostov, ki so poskušali znižati vodstvo, a je bil Oblak vedno na mestu. V izdihljajih tekme bi lahko Šporar povišal vodstvo, Evans je njegov strel z gol linije odbil v polje. Ostalo je pri rezultatu 4:2 za Slovenijo.

Zmaga naših je zaslužena, predvsem v napadu so na krilih tandema Šeško-Šporar prikazali lep, kombinatoren nogomet z nekaj domiselnimi akcijami. Konec koncev so dali štiri gole, bili zelo učinkoviti v napadu. To pa je tisto, kar je v prejšnjih tekmah manjkalo. Predvsem oba srednja napadalca sta bila v odlični dnevni formi, Šeško postaja vrhunski napadalec, tokrat se mu je pridružil izkušeni Šporar.

Nekaj skrbi je selektorju Keku gotovo povzročila igra v obrambi, oba prejeta gola sta bila nepotrebna. Preveč je bilo zamujanja pri pokrivanju prostora in nasprotnih igralcev, premalo predvidevanja, kaj se lahko zgodi. To je tisti segment igre, ki mora v naslednjih tekmah bolje delovati.

Na koncu čestitke našim za zmago, pri kateri sta svoj delež prispevala tudi dva koroška igralca, Jaka Bijol in Žan Karničnik. Slovenijo že v nedeljo čaka nova tekma, nasprotnik bo San Marino.