Slovenija med najboljšimi na Beneškem bienalu

Mineva en teden od odprtja razstave Beneškega bienala, kjer se predstavijo umetniki različnih držav, med njimi tudi – tako kot vsako leto – Slovenija. Letos slovenski paviljon zastopa umetnica Nika Autor, kustosinja pa je Andreja Hribernik, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti. Projekt je požel odlične kritike, delo Nike Autor postavljajo ob bok najboljšim.

Foto: Uroš Zavodnik

Slovenijo uvrstili med pet najboljših

Na letošnjem Beneškem bienalu, katerega otvoritev je bila 10. maja, je zaslovela tudi Slovenija. Ugledni angleški medij The Guardian je slovenski paviljon uvrstil med pet najboljših. Slovenijo je postavil ob bok Nemčiji, Malti, Romuniji in Rusiji. Film Nike Autor Obzornik 63 – Vlak senc so označili kot zelo originalen film s simboliko vlaka kot upanje in obup. Umetnico primerjajo z Johnom Griersonom, prvim in vodilnim režiserjem dokumentarnih filmov na angleških tleh, kar je izjemna pohvala.

Foto: Uroš Zavodnik

Nika Autor je dober izbor Andreje Hribernik

Ob dobri oceni slovenskega paviljona pa pohvala ne leti samo na avtorico pač pa se je morala potruditi tudi preostala ekipa predstavnikov slovenske umetnosti. Kot kustosinja je letos nastopila korošica Andreja Hribernik, direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti. Hribernikova vidi povabilo k sodelovanju kot »veliko priznanje, hkrati pa z mojega stališča predstavlja tudi veliko odgovornost.« in prav ona je izbrala umetnico Niko Autor. »Izbrala sem Niko Autor, delo katere zelo cenim, hkrati pa je k odločitvi botrovalo tudi dejstvo, da se ukvarja s tematiko, ki se tudi meni zdi zelo pomembna, da jo izpostavljamo, še posebno v teh časih.« je v intervjuju za portal e-Koroška povedala Andreja Hribernik. Za kustosinjo pa je Hribernikovo izbrala komisarka slovenskega paviljon na Beneškem bienalu Zdenka Badovinac, drugače kustosinja in pisateljica ter direktorica Moderne galerije v Ljubljani.

Popotovanje v smislu iskanja sreče drugje

Slovenija se je na letošnjem bienalu torej predstavila s projektom Novicam se ne odpovemo!, katerega sestavni del sta film Obzornik 63 – Vlak senc in publikacija, ki nosi isti naslov kot sam projekt. Andreja Hribernik je v intervjuju povedala, da letošnji slovenski projekt »v središče postavlja temo vlakov in železnic ter popotovanja v smislu iskanja sreče drugje.«

Foto: Uroš Zavodnik

JP