Koroški Slovenci optimistični ob zmagi Kurza in desnice

V tem tednu po vseh evropskih državah odmeva zmaga desne ljudske stranke, stolček avstrijskega kanclerja bo prevzel 31-letni Sebastian Kurz, najmlajši kancler doslej. Desno usmerjene stranke večkrat označujejo z nenaklonjenostjo do drugih narodnosti in manjšin, vendar so koroški Slovenci ob zmagi ljudske stranke precej optimistični.

Politični trendi se v zadnjih letih obračajo v desno

V državah EU v zadnjih nekaj letih hitro raste podpora desno usmerjenim strankam, lep evropski primer desničarskega vodenja države je Madžarska s premierjem Viktorjem Orbanom, tudi v Nemčiji je na zadnjih parlamentarnih volitvah sedeže v parlamentu prvič dobila skrajna desnica, medtem se tudi Italijani vedno bolj nagibajo v desno.

Desno usmerjene stranke se večkrat, še posebno ob deročih migrantskih valovih v evropske države v zadnjih letih, označuje in primerja z nacionalističnimi strankami, nenaklonjenimi priseljencem in manjšinam. Pojav migracij v Evropo seveda ne prihaja samo iz tretjih držav, ampak se migracije na dnevni ravni dogajajo med članicami EU, z njimi se srečujemo tudi na Koroškem. Mnogo Korošcev seli svoje domove preko meje, v Avstrijo, kjer jim država nudi nekoliko boljše pogoje za ustvarjanje lepše prihodnosti.

Status manjšincev bi se lahko celo izboljšal

Nekateri Slovenci, ki živijo na avstrijskem Koroškem, so priseljenci, drugi imajo tam že dolgoletne korenine, saj je bila avstrijska Koroška nekoč slovenska. Skozi desetletja in vse do danes pa se tamkajšnji Slovenci, manjšinci, borijo za enakopravno obravnavo in enake možnosti. Ob rezultatu avstrijskih predčasnih volitev se porajajo različna vprašanja, kako bo desna politika obravnavala slovensko manjšino, predstavniki slovenskih skupnosti na avstrijskem Koroškem pa so ob tem optimistični.

Kot poroča STA, je Marjan Sturm, predsednik Zveze slovenskih organizacij, dejal, da so rezultati volitev korak v desno, vendar slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem ne pričakuje sprememb na slabše. Podobno je mnenje župana Globasnice Bernarda Sadovnika, ki pravi, da bo zahteva po uresničevanju odprtih manjšinskih vprašanj jasno izražena ne glede na politično usmeritev vlade. Predsednik narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko pa ob rezultatu volitev izraža celo optimizem, saj, kot je dejal za STA, se položaj manjšine po njegovem mnenju ne bo bistveno spremenil, čez čas pa bi se lahko odnos med vlado in manjšino celo izboljšal.

JP