Slemenšek že polaga temelje nove Lekove tovarne

Kmalu po tem, ko so na nekdanjem zemljišču prevaljskega Koraturja »pospravili« Koraturjeve objekte in pozneje še šotor, v katerem je Lek gostil predsednika vlade, je koroško gradbeno podjetje pričelo z delom. Ob obstoječi tovarni so že vidni intenzivni premiki, čez dve leti pa naj bi se zagnali že prvi novi obrati farmacevtskega velikana.

Odločitev Novartisa za širitev prevaljske proizvodnje visokospektralnega antibiotika je seveda razveselila vse Korošce. Kako pomembna je širitev Leka, je s svojo prisotnostjo pri polaganju temeljnega kamna nove tovarne pokazal tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, saj so trenutki, ko se mudi na Koroškem, izjemno redki. Vsekakor bo širitev proizvodnje pozitivno vplivala na razvoj koroškega gospodarstva in nižjo brezposelnost v regiji, kakšna pa bo dodatna obremenitev zraka, ki ga dihajo Prevaljčani, in okolja na splošno, pa se bo pokazalo ob zagonu prvih novih linij.

Lek ni ravno socialno podjetje, vseeno pa je pomemben zaposlovalec

Prek 200 je trenutno zaposlenih v prevaljskem Leku, poleg tega letos še dodatno zaposlujejo. Večina zaposlenih je seveda Korošcev, predvsem gre za prebivalce Mežiške in Dravske doline. Uspešna realizacija širitve pa bo Koroški dodala še okrog 150 novih zaposlitev. Na žalost pa pri farmacevtskemu velikanu ne dobi vsak iskalec zaposlitve; Lek namreč zahteva popolnoma zdrave ljudi brez alergij. Že alergija na pršice ali mačje dlake (ki jih v obratu farmacevtskega podjetja brez dvoma ne najdemo) kandidata stane zaposlitve.

Slemenšek z zemljo zravnal Koraturjeve objekte

Da bi se Lek selil v kakšno drugo smer od obstoječe tovarne, nikakor ne pride v poštev. Na eni strani je cesta, na drugi reka Meža, na tretji prevaljsko naselje Perzonale. Edina možnost je torej bila, da se Koratur odpove svojemu zemljišču. Verjetno so ob tem tudi dobro zaslužili, saj Lek očitno ni imel druge izbire, kot da vodstvu avtobusnega podjetja predlaga ponudbo, ki je niso mogli zavrniti. Koratur se tako seli v Pameče, kjer bodo na novem (nekdanjem Preventovem), skoraj 12 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču, postavili svoj novi »štab«.

Za rušenje Koraturjevega kompleksa pa so zadolžili koroškega gradbenika Slemenška. Velikemu družinskemu podjetju Črnjanov je Lek pred kratkim zaupal urejanje pisarn v obstoječem objektu, sedaj pa postavljajo že prve temelje novega penicilinskega obrata. Lek se širi, Koratur se ob velikih prihodkih od prodaje seli, Slemenšek pa ima polne roke dela – vsekakor zmagovalne kombinacije za koroške gospodarstvenike.