Skupno financiranje gasilske opreme

Župani so na današnji seji Sveta koroške regije potrdili predlog o skupnem financiranju gasilske opreme za potrebe gasilcev na novem radeljskem vadbenem poligonu. Predloga o sofinanciranju nista podprla prevaljski župan Matic Tasič in črnjanska županja Romana Lesjak.

Na današnji seji Sveta koroške regije je med drugim tekla tudi beseda o sofinanciranju gasilske opreme, ki jo gasilci potrebujejo za vadbo na radeljskem vadbenem poligonu. O tem so koroški župani razpravljali že na prejšnjih sejah sveta, tokrat pa so potrdili predračun, ki znaša 19.200 evrov. Z višino zneska sofinanciranja se nista strinjala Romana Lesjak in Matic Tasič, ostalih deset koroških občin je predlog potrdilo. Predlog so obravnavali na pobudo gasilcev, ki so občinam predlagali nakup opreme za namene lažje vadbe. Gasilcem iz oddaljenih krajev tako ne bo več treba s sabo voziti za vadbo potrebne opreme.

V Radljah ob Dravi so lani zgradili vadbeni poligon za gasilce, ki je drugi tovrsten vadbeni poligon v Sloveniji, Gasilska zveza Slovenije pa ima namen v prihodnjih desetih letih postaviti 17 poligonov po celotni državi, v vsaki regiji po enega. Dokler desetletni projekt postavljanja poligonov po državi ne bo zaključen, bo regijski poligon v Radljah ob Dravi služil celotni vzhodni Sloveniji.

Naložbo regijskega vadbenega centra, vredno 394.000 evrov, je v večini financirala Gasilska zveza Slovenije, k gradnji pa je s 138.000 evri pristopila tudi občina Radlje ob Dravi. Občina je za poligon namenila zemljišče in ga opremila s priklopi na infrastrukturo.

NK