Skrb za delovna mesta ob prodaji TAB-a je odveč

Mežiška družba TAB, d.d., je postregla z nekaj uradnimi informacijami o dogovarjanju z morebitnim južnoafriškim strateškim partnerjem Metair. O samem prevzemu še nič konkretnega, nekoliko bolj konkretno pa o razlogih zanj. Sprejeta ni še nobena odločitev, transakcije ne bo pred četrtim kvartalom letošnjega leta.

Po uradnih podatkih, ki so jih včeraj medijem posredovali iz družbe TAB, gre pri prodaji za strateško povezovanje, ki bi podjetju omogočala boljšo prihodnost na področju razvoja podjetja in lažje soočanje s prihodnjimi izzivi na področju razvoja baterijskih tehnologij. Gre torej za prevzem, katerega cilj je mežiškemu svinčenemu imperiju postati in ostati še bolj konkurenčen na trgu akumulatorskih baterij. Južnoafriški družbi Metair bi prodali večino delnic, prevzem naj bi bil po pisanju portala Finance.si vreden okoli 300 milijonov evrov.

Kdo je Metair?

Tako se opisujejo na svoji spletni strani: »Metair je južnoafriško podjetje v javni lasti, ki kotira na Johannesburški borzi.  Skupina s sedežem v Johannesburgu upravlja mednarodni portfelj podjetij, ki proizvajajo, distributirajo in prodajajo izdelke za shranjevanje energije in avtomobilske komponente.« Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1948, danes so lastniško povezani tudi z družbami v Romuniji, Turčiji, Veliki Britaniji, Keniji in Nemčiji.

Status zaposlenih naj bi ostal enak

Lokalno okolje Mežiške doline in zaposlene je informacija o prodaji podjetja razumljivo vznemirila. Pri takšnih prevzemih se seveda najprej odpre vprašanje o prihodnosti zaposlenih, zlasti proizvodnih delavcev. TAB namreč skupno zaposluje preko tisoč ljudi, s tem je eden najpomembnejših zaposlovalcev v regiji. Direktor družbe TAB je v izjavi za javnost sporočil, da je Metairov namen uporaba TAB-ovega potenciala na področju raziskav in razvoja ter ohranitev in razvoj obstoječih proizvodnih lokacij. Tako je skrb za zaposlene odveč, ob dobronamernem prevzemu lahko kvečjemu pričakujemo povečanje števila zaposlenih.

NK