Sij Metal Ravne: pozitivno o Urnautu, vprašanja o Rajapaksi

Družba Sij Metal Ravne na Koroškem se kadrovsko konsolidira, te dni so namreč popolnili še nekatera druga vodilna mesta v podjetju. Direktor razvoja in kontrole je postal Mitja Koležnik, valjarski program sedaj vodi Ivan Vušnik, Marko Ažman pa kovaški program.

Sicer pa je vodstvo Metala nedavno prevzel glavni direktor Borut Urnat, ki je gotovo eden največjih poznavalcev metalurgije v Sloveniji in širše, kontinuiteto v upravi drži  Alojz Buhvald, ki je izvršni direktor za proizvodnjo in je bil na tem mestu tudi v času direktorja Andreja Gradišnika, tretji član uprave zadolžen za finance pa je Andrew Rajapakse. V vodstvu družbe je ostala tudi Polona Vrabič, ki je poslovna sekretarka.

Borut Urnaut, nov direktor družbe Sij Metal Ravne

Imenovanje Boruta Urnauta je med Korošci naletelo na dober odmev, za razliko od imenovanja Rajapakse, kjer pa se je vklopil zgodovinski spomin. Med Korošci je še vedno ostalo nekaj socialistične mentalitete, češ da je »fabrika naša, mi smo tisti, ki smo fabriko zgradili,« vendar je danes lastnik tisti, v tem primeru Rusi (Evgenij Zubitski je večinski lastnik družbe IHM, ta lastniško obvladuje skupino Koks, ki je prek družbe Dilon 75-odstotna lastnica Sija), ki po mili volji nastavlja in odstavlja vodstvo in tako se je na Koroškem ponovno pojavil Rajapakse.

Andrew Rajapaksa, član uprave Sij Metal Ravne zadolžen za finance

Andrew Rajapakse na Koroškem in seveda širše v Sloveniji ni neznano ime. Korošci se ga spomnimo v povezavi s slovenjgraškim Preventom, kjer so lastniki, ki so do tega podjetja prišli v skrajno sumljivih okoliščinah, na koncu pripeljali podjetje do stečaja, na tisoče ljudi pa na cesto. Nekateri mediji so sicer v preteklosti Rajapakso slavili kot primer »priliva možganov« iz tujine v  Slovenijo, vendar se na Koroškem ni ravno izkazal. V Preventu je bil član uprave v času, ko je upravo tega podjetja vodil Borut Meh in ko je solastnik Preventa Jože Kozmus sklenil z družbo GIG vrsto posojilnih pogodb v skupni višini več kot 20 milijonov evrov brez ustreznih zavarovanj. Šlo je za financiranje projekta laserskih kartic, do katerega ni nikoli prišlo in je na koncu bila ena velika finančna polomija, tako kot s celotnim sistemom Preventa. Tudi Rajapakse je v projekt laserskih kartic verjel, za razliko od Meha, ki je videl in vedel, da na ameriški tehnologiji zasnovana ruska osebna izkaznica ne bo pila vode.

Polona Vrabič, poslovna sekretarka družbe Sij Metal Ravne
Alojz Buhvald, izvršni direktor za proizvodnjo v družbi Sij Metal Ravne

Rajapakse je bil tudi predsednik nadzornega sveta Lesna Tovarna ivernih plošč iz Otiškega Vrha. Tudi to podjetje je v že nekaj let v stečaju. Pred desetletjem pa je bil tudi del Koržetove ekipe, ki je prevzela Elan. Tudi to je bilo eno od klavrnih dogajanj v slovenskem gospodarstvu, kjer je bila na koncu medijsko še najbolj odmevna milijonska tožba Uroša Koržeta proti Elanu.

OK

Fotografije: Sij Metal Ravne