SIJ Metal Ravne kandidira za najboljšo slovensko inovacijo

Skupina SIJ je na razpisu za najboljše inovacije v okviru območnih zbornic GZS za Gorenjsko in Koroško prejela kar pet priznanj – SIJ Metal Ravne je prejel dve zlati in srebrno priznanje, po eno srebrno pa še SIJ Acroni in SIJ Ravne Systems. Obe zlati inovaciji s Koroške se bosta potegovali za priznanja na državni ravni.

Skupina SIJ je zadnji majski dan na razglasitvi GZS (Gospodarske zbornice Slovenije) – območnih zbornic za Gorenjsko in Koroško ponovno prepričala s svojo inovativnostjo, ki jo v vseh družbah Skupine SIJ močno spodbujajo in vanjo tudi pospešeno vlagajo. Iskanje vedno novih rešitev ima za Skupino SIJ kot specializiranega proizvajalca jekel za nišne trge, njeno dobičkonosnost, konkurenčnost in izpolnjevanje potreb kupcev, ki zahtevajo vedno novejše in boljše rešitve, odločilno vlogo, hkrati pa je vodilo do inovacij, ki so prejele dve zlati in tri srebrna priznanja.

Zlato priznanje tudi za orodno jeklo, inovacijo v svetovnem merilu

»Napredno orodno jeklo za delo v hladnem SIHARD S671 – DURAWEAR« je letošnja zlata inovacija družbe SIJ Metal Ravne v sodelovanju s timi družb SIJ Ravne Systems in SIJ Acroni ter Inštituta za kovinske materiale in tehnologijo. Dr. Tatjana Večko Pirtovšek, vodja metalurškega razvoja in raziskav, SIJ Metal Ravne: »Orodno jeklo, ki smo ga razvili, je prvi tovrstni primerek v svetu. Superiorne lastnosti dosega zaradi inovativnega koncepta legiranja s titanom. Na trgu ne obstaja nobeno jeklo, ki bi ob podobni stopnji legiranja izkazovalo boljše kombinacije uporabnih lastnosti na področju obrabne odpornosti. Na Ravnah imamo vodilne svetovne proizvajalce nožev in valjev ter orodjarje, ki bodo to jeklo lahko takoj uporabili v svojih izdelkih

Pri razvoju inovacije v svetovnem merilu so sodelovali strokovnjaki iz podjetja SIJ Metala Ravne (razvojna ekipa, tehnologija, proizvodnja in prodaja), v okviru skupnih razvojnih timov so se vključili tudi strokovnjaki iz SIJ Ravne Systems in Inštituta za kovinske materiale in tehnologijo, pri testiranju pa še SIJ Acroni. Inovacija bo tako kandidirala tudi za posebno priznanje na nacionalni podelitvi nagrad GZS, saj je nastala v sodelovanju med gospodarstvom in raziskovalno organizacijo oz. institucijo znanja.

Drugo zlato priznanje je prav tako prejela inovacija SIJ Metala Ravne, in sicer za »Optimiranje toplotnih obdelav specialnih jekel skupine PK ter racionalno zasedenost peči v kovačnici«.

»V kovaškem programu imamo vedno več naročil jekel z višjo dodano vrednostjo, ki zahtevajo kompleksno toplotno obdelavo. Predvsem pri kaljenju večjih presekov smo se pri ohlajanju odkovkov zaradi nastalih temperaturnih in mikrostrukturnih napetosti soočali z vzdolžnimi razpokami in povečanjem neuspele proizvodnje. S prenovljeno tehnologijo kaljenja in ustrezno zaščito kritičnih delov odkovkov z izolacijskimi materiali med končnim ohlajanjem na zraku smo to težavo odpravili,« je pojasnil Miha Lečnik, obratni inženir, kovaški program.

Andrej Gradišnik, glavni direktor SIJ Metala Ravne, je ponosen, da je trud inovatorjev opažen in nagrajen: »Znanje naših sodelavcev dobi smisel in pomen, ko ga učinkovito uporabimo v praksi, da izboljšamo svojo uspešnost in si zagotovimo boljšo prihodnost. Globalna konkurenca in dinamično tržno okolje od nas zahtevata nenehen razvoj, veliko mero fleksibilnosti ter povezovanje inovativnosti, znanja in izkušenj. To kažejo tudi inovacije, ki smo jih letos izpostavili v SIJ Metalu Ravne. Vezane so namreč ravno na tista področja, kjer smo tudi sicer med najboljšimi na nišnih jeklarskih trgih, to je področje specialnih orodnih jekel, tako za delo v hladnem kot tudi za delo v vročem. Prepričani smo, da bomo z njihovo pomočjo lahko dosegali nadaljnjo rast na teh segmentihDružba SIJ Metal Ravne s svojim tržnim deležem sicer velja za tretjega proizvajalca orodnih jekel v Evropski uniji.