Se Trnuljčice koroškega turizma prebujajo?

Turistična ponudba na Koroškem počasi postaja vedno bolj mamljiva za domače in tuje turiste, turistične nočitve počasi rastejo po vseh koroških krajih. V regiji z majhnim številom turističnih nočitvenih zmogljivosti se odpirajo tudi novi hoteli.

Rast turistične privlačnosti

Če bi lahko pred nekaj leti rekli, da je Koroška turistično mrtva regija, lahko danes rečemo, da se regija počasi prebuja in iz leta v leto postaja bolj priljubljena destinacija tako domačih kot tujih turistov. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila rast turističnih nočitev na Koroškem zabeležena v skoraj vseh 12 občinah, koroški turizem se očitno premika v pravo smer.

Ne samo turizem, tudi možnosti za raznolike športne aktivnosti na Koroško privabljajo vse več in več tako rekreativnih kot tudi profesionalnih, mlajših in starejših športnikov. Na Ravnah na Koroškem se poleti skoraj dva meseca odvija judo tabor, ki privabi na stotine judoistov iz celotne Slovenije, na Ravnah in na Prevaljah so v poletnih mesecih tudi razni odbojkarski in nogometni tabori, turiste in športnike na Koroško privabljajo tudi čudovita narava in gore ter odlične možnosti za kolesarjenje in pohodništvo.

Žalostne zgodbe hotelov se zaključujejo, se obetajo boljši časi?

Pred leti oziroma desetletji je na Koroškem propadla tudi večina večjih hotelov. Mežiški hotel, kjer so spali gostje iz celotne nekdanje skupne države, tudi iz drugih evropskih držav, je svoja vrata zaprl, ko je Mežica izgubila veliko turistično vrednost in veliko turistov – ko je propadlo mežiško smučišče. Na mežiškem smučišču, po mežiško poimenovanem »frata«, so včasih potekale celo FIS-tekme, vendar zaradi vedno bolj toplega in nižinskim smučiščem neprijaznega ozračja je propadla tudi mežiška smučarija. Po neuradnih podatkih naj bi se za nekdaj mogočen koroški hotel zanimali novi investitorji, ki bi Zgornji Mežiški dolini dodali (pre)potrebne turistične nastanitvene zmogljivosti.

Tudi žalostna zgodba propadajočega kompleksa Rimski vrelec se počasi razvija v nekoliko bolj optimistično smer. Ko se je pred časom že upalo, da bo ruski investitor Musa T. Abidov s svojo idejo o nekakšnem rehabilitacijskem centru in hotelu obudil razpadlo stavbo z izvirom mineralne vode, je celoten projekt padel v vodo. Danes se Občina Ravne na Koroškem trudi s katalogom, ki vsebuje vse informacije o kompleksu, in poskuša prek mednarodnega razpisa pridobiti novega investitorja, s katerim bi zgodbo Rimskega vrelca pripeljala do srečnega konca.

Propadli Hotel Pohorje v Slovenj Gradcu z novim lastnikom

V nasprotju z mežiškim in ravenskim hotelom pa je v Slovenj Gradcu skoraj gotovo, da bo propadli hotel Pohorje ponovno zaživel. V središču Slovenj Gradca je trenutno samo en hotel, turistične nočitve pa so iz leta v leto višje. V prvi polovici leta so zabeležili prek 10 tisoč nočitev, kar je za približno 10 odstotkov več kot prejšnje leto.

Podjetje Kompani je kupilo nekdaj mogočno, danes propadlo stavbo Hotela Pohorje in ga začelo obnavljati. Kot poroča STA, naj bi hotel začel delovati prihodnje leto, s tem pa bi se odprlo od 12 do 15 novih delovnih mest. Predvidenih je skupno okoli 60 postelj, kar pa je, glede na rast turističnih nočitev, za Slovenj Gradec in celotno Koroško več kot nujno.

NK