Se obeta diskriminacija slovenskih delavcev v Avstriji?

Želja avstrijske vlade po zmanjšanju otroških dodatkov za v tujini živeče otroke bi prikrajšala številne Korošce. Na pobudo Romane Tomc je več poslancev na Evropsko komisijo naslovilo vprašanje, ali Avstrijci ravnajo diskriminatorno do tujcev. Na to temo bo danes v Dravogradu potekala okrogla miza z evropsko poslanko Romano Tomc in poslancem državnega zbora Andrejem Šircljem.

Oškodovanih bi bilo na stotine Korošcev

Novica, da avstrijska vlada namerava znižati otroške dodatke za v tujini živeče otroke delavcev migrantov, je dvignila veliko prahu v številnih evropskih državah, tudi v Sloveniji. Zmanjšanje dodatkov bi prikrajšalo okoli 10 tisoč Slovencev, hud udarec bi dobila tudi Koroška, saj obmejna lega regije nudi Korošcem ugodne možnosti za zaposlitev v Avstriji, kjer so plače občutno višje kot pri nas, zatorej na stotine Korošcev dnevno migrira na avstrijsko Koroško.

V Avstriji je otroški dodatek univerzalen in pripada vsakemu staršu, višina pa je, v nasprotju s slovenskim otroškim dodatkom, ki se izplačuje glede na dohodek staršev, odvisna od starosti otroka. Tako starši otroka do treh let starosti prejmejo 111 evrov, za otroka, starega od treh do desetih let, 119 evrov, do 19. leta 138 evrov in 162 evrov za otroka, starejšega od 19 let, ki se še šola. Poleg glavnega dodatka prejmejo še dodatek glede na število otrok, ki znaša od 6,90 evra pa do maksimalno 51 evrov mesečno.

Deljenje na prvorazredne in drugorazredne

Novica z Dunaja je skrb vzbudila tudi pri slovenskih politikih. Ravno pred tednom dni so evropski poslanci z Madžarske, Poljske, Slovaške in iz Romunije na pobudo slovenske evropske poslanke Romane Tomc poslali poslansko vprašanje Evropski komisiji. S Tomčevo na čelu poslanci med drugimi sprašujejo, ali gre za diskriminacijo, če država otroške dodatke prilagaja življenjskim stroškom države, kjer otroci živijo. Romano Tomc ob tem skrbi, da avstrijska vlada deli državljane Evropske unije na prvorazredne in drugorazredne.

Na temo delavcev migrantov na Koroškem in s tem povezano problematiko bo danes v Dravogradu potekala okrogla miza z Romano Tomc in Andrejem Šircljem. Ob 18. uri bodo v prostorih PGD Dravograd odprli in odgovorili na vprašanja, kot so dvojne obdavčitve delavcev migrantov, izseljevanja mladih Korošcev, diskriminatoren odnos države do delavcev migrantov, kakšne so možne rešitve za omenjeno problematiko in kako bi te težave reševali v SDS.

JP