SDS v Mariboru obeležila 34. obletnico

V Mariboru je v soboto potekala slavnostna akademija ob 34. obletnici Slovenske demokratske stranke. Prireditve so se poleg predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše udeležili tudi evropska poslanca Romana Tomc in dr. Milan Zver ter številni poslanci Državnega zbora Republike Slovenije in ostali vidni člani stranke. 

 

Zbrane sta nagovorila predsednik SDS Janez Janša in predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler. Na seji Sveta SDS, ki je potekala pred akademijo, sta namreč podpisala sporazum o priključitvi NLS k Slovenski demokratski stranki. Kot je v slavnostnem nagovoru dejal Janez Janša, je za vladajoče prišel čas plačila: »Danes so sami na ražnju. In še huje bo. Po kitajskem koledarju smo stopili v leto zajca. Po slovenskem bo to leto zajca na ražnju in leto bumerangov.« Dodal je, da bodo vladajoči žal naredili veliko škode in SDS zato čaka veliko dela. Tudi zato je, kot je dejal, potrebna okrepitev slovenskih demokratičnih, domoljubnih, protibirokratskih, proti centralističnih ljudskih sil. »Veseli me, da je danes Svet SDS potrdil sporazum, s katerim se naša družina krepi z Novo ljudsko stranko. To je dobro za vse, je dobro za Slovenijo in še posebej za Maribor.«

Janez Janša je izpostavil tudi, da ga veseli, da se končno prebuja tudi upokojenska generacija. Velik del upokojenske generacije je namreč oropan osnovnega dostojanstva, ki ga predstavlja pošteno plačilo za minulo delo. Kot je dejal, nizke pokojnine preko 300.000 slovenskih upokojencev predstavljajo daleč največjo kolektivno krivico sodobne Slovenije. Poudaril je, da pokojnina ni socialna kategorija, ampak plačilo za minulo delo: »V našem vladnem mandatu smo to krivico kljub nizki inflaciji popravljali z rednimi dvigi pokojnin ter selektivnimi draginjskimi dodatki. Danes jim vlada brez draginjskih dodatkov ob 10% inflaciji pokojnine dviga za zgolj dobrih 5%, kar bo zaostanke oziroma krivico poglobilo. Potreben je torej močan, vsestranski pritisk na oblast, da se to uničevanje dostojanstva generacije, ki je med drugim priborila tudi samostojno Slovenijo, preneha.«

Predsednik SDS se je v nagovoru dotaknil tudi leta 2022, ki je bilo supervolilno leto. Slovenska demokratska stranka je povečala število poslancev v Državnem zboru ter število svetnikov v Državnem svetu. Prepričljivo je zmagala na lokalnih volitvah, naš kandidat za predsednika republike je dosegel dober rezultat. Janez Janša je ob tem izpostavil dva problema, na katera že dlje časa opozarja SDS. In sicer sistematično ukinjanje volišč v podeželskih volilnih okrajih, s čimer se pomembno znižuje volilna udeležba in pa nadzor nad oddanimi glasovnicami na predčasnih glasovanjih: »V Ljubljani so združili glasovanje za 11 okrajev na Gospodarskem razstavišču. Volivci tam lahko glasujejo v torek, sredo in četrtek. Ko ni glasovanja, so skrinjice z nepreštetimi glasovnicami skupaj z drugim volilnim materialom dva dni in pet noči nekje shranjene, varujeta jih pa verjetno  – Dušan Vučko in Zoran Janković«.  Kot je dejal Janez Janša, se predlogi, da bi volilne komisije po vsakem dnevu glasovanja preštele in overile rezultat, vztrajno zavračajo, ta pomanjkljiv nadzor pa je težava predvsem sedaj, ko predčasno glasuje preko 100.000 volivcev.

Na slavnostni akademiji so bila podeljena tudi številna priznanja. S posebnim priznanjem za dobro delo in odlične rezultate v lanskem letu je bilo nagrajenih 29 najboljših občinskih in mestnih odborov SDS, Zlati znak SDS pa je prejelo 17 posameznikov.

Podeljeno je bilo tudi najvišje priznanje SDS – Diamantni znak. Letošnji nagrajenec je dr. Vinko Gorenak.

Vir: Služba za odnose z javnostmi SDS