Sanacija Zgornje Mežiške doline brez dodatnih sredstev

Vlada je sprejela program ukrepov sanacije Zgornje Mežiške doline za leto 2019, dolini so namenili 795 tisoč evrov sredstev. Mežica, Črna na Koroškem in NIJZ Ravne na Koroškem so že pred časom ocenili, da bi za učinkovito sanacijo svinčene doline potrebovali dodatnih osem milijonov evrov sanacijskih sredstev, pri čemer so naleteli na gluha ušesa.

Za leto 2019 je za celoten program, torej obeh lokalnih skupnosti Mežice in Črne na Koroškem ter ravenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje, predvidenih 795 tisoč evrov. Od tega celotnega finančnega kolača Občina Mežica prejme približno 30 odstotkov, kar je znatno premalo, je v lanskem intervjuju za portal e-Koroška dejal župan Dušan Krebel. »Mežici od te celote pripada 30 odstotkov sredstev. To je premalo. Z vsem spoštovanjem do javnih financ – s tem denarjem ne moremo uspešno zaključiti sanacije našega okolja,« je pojasnil Krebel.

Strokovne službe v Ljubljani očitno ocenjujejo, da Zgornja Mežiška dolina ne potrebuje dodatnih sredstev, čeprav v Mežici, Črni na Koroškem in na NIJZ opozarjajo, da sanacija brez teh ne bo učinkovita. Že leta 2017 so izpostavili, da bi za učinkovito sanacijo potrebovali dodatnih 8 milijonov evrov, kar je precej višja vsota kot dodatnih 45 tisočakov, ki jih vlada namenja v letošnjem letu.

Večje vrednosti svinca kot pred leti

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem je lansko leto v okviru prevalenčne študije, ki poteka v okviru sanacijskega programa Zgornje Mežiške doline, preveril vsebnosti svinca v krvi koroškim otrokom. Tovrstno študijo NIJZ izvaja vsakih pet let od začetka izvajanja sanacijskega programa, poleg vzorcev krvi otrok, starih od ena do šest let in devetletnikov iz Mežice in Črne na Koroškem pa študija zajame tudi triletne otroke Spodnje Mežiške doline. V okviru študije so kri odvzeli 526 otrokom, rezultati pa so bili daleč od vzpodbudnih. Vrednosti svinca v krvi so se gibale med 8 in 336 mikrogrami na liter krvi, prekomerne vrednosti (več kot 100 mikrogramov na liter krvi) pa so zabeležili pri 30 otrokih, kar znaša slabih šest odstotkov vseh preverjanih. Med preverjanimi triletniki so prekomerne vrednosti zabeležili pri 16 odstotkih. Povprečne vrednosti svinca v krvi otrok so bile višje kot v prevalenčni študiji leta 2013.

NK