S temi kvalifikacijami se je moja pot glavnega trenerja na klopi Dravograda zaključila

Žiga Kljajić je minula tri leta vodil ekipo NK Koroška Dravograd. Po prvih dveh uspešnih sezonah je v letošnji dravograjski tretjeligaš padel v krizo, obstanek v ligi si je zagotovil po dveh kvalifikacijskih tekmah proti ekipi Zreče. Žiga Kljajič je eden perspektivnejših mladih koroških trenerjev z lepo prihodnostjo. Igral je za vse reprezentance Slovenije od U15 do U21, trenerskih veščin pa se je učil pri Marijanu Pušniku. Njegov pomočnik je bil pri velenjskem Rudarju in slavnem splitskem Hajduku. Ocenil je preteklo sezono, povedal, kakšni so njegovi načrti v prihodnosti.

 

 

E-Koroška: Kako ocenjujete preteklo sezono?
Kljajić: Za nami je verjetno ena izmed najtežjih sezon v rezultatskem in kadrovskem
smislu. Glede na število točk, ki smo jih osvojili na koncu sezone, vsekakor ne morem oceniti sezone kot pozitivno. Pozitivno lahko ocenim samo uspešne kvalifikacije in s tem obstanek v 3.SNL.

E-Koroška: Dravograd je na koncu vendarle ostal tretjeligaš, kvalifikacijski tekmi z Zrečami sta bili težki. Ob polčasu druge tekme ste bili v rezultatskem zaostanku. V drugem polčasu ste uspeli preobrniti rezultat. Kaj ste rekli igralcem ob polčasu?
Kljajić: Vedeli smo, da tudi prva tekma ne bo enostavna, gostovanje v Zrečah je bilo vedno vse prej kot enostavno. Na koncu smo si uspeli zagotoviti dober izhodiščni rezultat za naslednjo tekmo. Druga tekma se vsekakor ni pričela po naših željah, gostje so hitro povedli, bili smo v zaostanku in proti ekipi, ki se rada brani, smo vedeli, da bo težko loviti zaostanek. Med polčasom so bila navodila jasna, stopiti višje na nasprotnikovo polovico, igra mora steči hitreje, z več teka, ter predvsem, da moramo ostati zbrani in skoncentrirani do konca tekme.

E-Koroška:  Lani ste bili stabilen tretjeligaš, tik pod vrhom. Kaj se je zgodilo v letošnji sezoni?
Kljajić: Dravograd je vedno sodil v sam vrh 3.SNL, če pogledamo sezone za nazaj v 3.SNL vzhod in 3.SNL sever, smo bili vedno med prvih 6 moštev. Letošnjo sezono, smo začeli z veliko mladih domačih igralcev NŠ Dravograd, ki so prišli iz 2.SML in enostavno niso bili kos 3.SNL, tudi pomanjkanje izkušenj, odšlo pa je kar nekaj nosilcev igre, kar se je na koncu pač poznalo pri rezultatih.

E-Koroška: Veliko priložnosti ste ponudili mladim igralcem vaše nogometne šole. Očitno pa je bilo, da niso bili zmožni bremena tretje lige, na koncu so obstanek priigrali izkušeni igralci. Se strinjate?
Kljajić: Tako je, kot sem že omenil prej smo leto res igrali z igralci, ki so prišli iz 2.SML, skozi sezono pa smo tudi vključevali mladince za popolnitev kadra ter jim tudi ponudili priložnost. Kakorkoli 3.liga je liga v kateri igra veliko izkušenih starejših igralcev s kombinacijo mladih, in za mlade igralce, ki morajo takoj nositi breme, je to prevelik zalogaj. Tako je, na koncu so bile izkušnje tiste, ki so nas obdržale v 3.SNL, tukaj res
moram omeniti Nejca Pečnika, ki je skozi celotno sezono ‘vlekel voz’, pokazal svojo nesporno kvaliteto, kar se je tudi videlo na zadnji tekmi za obstanek, kjer sta z Draganom Ljubaničem zrežirala preobrat.

E-Koroška: Kako ocenjujete Nogometno šolo Koroška Dravograd? Včasih ste iz te šole izšli številni igralci, ki ste igrali v prvi ligi, reprezentanci. Sedaj ni več tako. Je NŠ Dravograd v krizi?
Kljajić: V NŠ Dravograd se še zmeraj dela strokovno in dobro v vseh selekcijah, lani na
primer so kadeti in mladinci za 1 točko ali 2 zgrešili uvrstitev v 1.ligo, letos so se kadeti uvrstili v 1.SKL. Se pa pozna, da se tudi v drugih klubih dela kvalitetno z mladimi, nekateri se pa enostavno odločajo za druge športe.

E-Koroška: Vi ste bili član reprezentančnih selekcij Slovenije od U15 do U21. Kasneje ste igrali tudi v prvi ligi, vendar svojega potenciala niste izkoristili v pravi meri. Kako bi ocenili svojo igralsko kariero?
Kljajić: Bom rekel, da sem zadovoljen, igrati za reprezentanco v vseh selekcijah ter v
1.SNL je verjetno želja vsakega mladega igralca, vsekakor je pa bila želja doseči še kaj več, ampak tako pač je, so stvari, ki so še pomembnejše od nogometa. Kljub hitro končani igralski karieri, pa sem se usmeril v trenerski posel, kateri pa tudi ni enostaven.

E-Koroška: Trenersko ste se izobraževali ob Marijanu Pušniku. Bili ste njegov pomočnik v Rudarju in Hajduku. Kaj ste se naučili od njega?
Kljajić: Veliko. Je oseba, ki premore neverjetno veliko znanja o nogometu, strokovnosti,
izkušenj tako na področju športa kakor tudi življenskih izkušenj. Takšnih oseb v nogometu primanjkuje. Še vedno grem do njega po nasvet in ja on reče, da se učimo celo življenje in res je tako.

E-Koroška: Višek vaše dosedanje kariere je gotovo trenersko delovanje v splitskem Hajduku, ki ima veliko navijačev tudi v Sloveniji. Kako bi opisali ta klub?
Kljajić: Gre za največji in najpopularnejši klub na Hrvaškem (poleg Dinama Zagreb). Imajo neverjetne navijače Torcido, cela Dalmacija živi in diha za Hajduk. Težko je to opisati z besedami, najboljše je, da si tekmo ogledaš v živo na polnem Poljudu in potem vidiš, za kakšen klub to gre.

E-Koroška: Sedaj ste že nekaj časa glavni trener Dravograda. Boste na klopi Dravograjčanov tudi v naslednji sezoni?
Kljajić: S temi kvalifikacijami se je moja pot glavnega trenerja na klopi Dravograda
zaključila.

E-Koroška: Kakšne so vaše trenerske ambicije? 
Kljajić: Zaenkrat se bom posvetil družini, septembra dobim drugega otroka in ja, bo
pestro. Pa tudi sam sem začutil, da rabim malo premora, ne vem kdaj sem bil nazadnje
prost nogometa celo poletje. Vsekakor pa verjetno brez nogometa ne bom zdržal dolgo.

E-Koroška: Dravograd je bil kar nekaj let v prvi ligi, se lahko ti časi še kdaj vrnejo?
Kljajić: Ne bom rekel da ne, ampak zelo težko. Res se mora poklopiti veliko stvari.

E-Koroška: V naslednji sezoni bo Dravograd spet igral derbije s Korotanom. Kdo bo uspešnejši na teh tekmah?
Kljajić: Čestitke najprej ekipi Korotana za uvrstitev v 3.SNL, zasluženo so se uvrstili ligo višje in tudi za naprej jim želim, da ostanejo v ligi, saj je to dobro za koroški nogomet. Derbiji so bili vedno nekaj posebnega, polne tribune, dobro vzdušje, nogomet, na koncu
pa naj igrišče odloči kdo bo uspešnejši.