S “socialno valuto” do lažjega življenja

Koroški medgeneracijski center je v okolju Mežiške doline, s kombinacijo kreditnega sistema in projekta pomoči potrebnemu svojcu, marsikomu olajšal življenje oziroma mu dal možnost, da to naredi zase. Inovacija Marjane Kamnik je bila že dvakrat nagrajena s strani GZS Območne zbornice Koroška.

Poplačilo dela prostovoljcev

Nagrajena inovacija oskrbe pomoči potrebnemu svojcu v kombinaciji s kreditnim sistemom točk direktorice slovenjgraškega doma starostnikov in vodje Koroškega medgeneracijskega centra Marjane Kamnik je ogromen doprinos k socialnemu okolju na Koroškem. Gre za to, da mentorje oziroma prostovoljce, ki nudijo pomoč drugim, za opravljeno delo nagradijo s tako imenovanimi kreditnimi točkami, ki jih lahko koristijo za različne namene, predvsem pa takrat, ko bodo sami postali odvisni od nege in pomoči. To vzpodbuja ljudi k prostovoljstvu, njihovo delo pa je na nek način poplačano.

Vzporedno s kreditnim sistemom pa usposabljajo prostovoljce, ki bodo lahko ponujali storitve pomoči potrebnim ljudem. »Upokojitev je grozen stres, velika stiska,« pojasnjuje Marjana Kamnik. Ta sistem je priložnost za ljudi, da tudi po upokojitvi ostanejo aktivni in koristni za družbo, obenem pa poskrbijo še za sebe. »Vsakemu, ki želi sodelovati, najdemo neko aktivnost, ki jo lahko vključimo v sistem,« pravi. Zdaj zaključujejo že tretji tečaj usposabljanja, ki ga izvajajo v kar 14 modulih, usposobljenih prostovoljcev pa se je v teh dveh letih izvajanja programa nabralo že več deset.

Za sistemom stoji močna institucija

Trenutno kreditni sistem izvajajo na Ravnah na Koroškem, idejo za to »socialno valuto« pa je Marjana Kamnik dobila v Nemčiji, kjer to izvajajo na podoben, a drugačen način – Marjana je sistem razvila sama in ga prilagodila okolju in uporabnikom, ki tu živijo. »Že več kot dva desetletja delam s prostovoljci – to so tako čudoviti ljudje! Vedno sem imela željo, da jim na nek način vrnem za vso opravljeno delo. Ta kreditni sistem je sprostil to željo, ker dejansko ti prostovoljci delajo tudi zase,« pravi Marjana.

Kreditni sistem pa podpira tudi občina; dodali so ga k projektu starosti prijazna občina, ki ga izvajajo. »Zelo pomembno je, da za tem sistemom stoji močna institucija, kot je občina,« pravi Marjana. Vsak prostovoljec ob začetku sodelovanja prejme indeks, v katerem je zapisano, kaj počne, indeks pa podpiše župan občine. »Če medgeneracijski center tega ne bo več izvajal, je zadaj občina, ki skrbi za to, da bodo stvari tekle naprej. In to daje ljudem občutek varnosti,« še dodaja Kamnikova.

JP