S smučišč odhajajo smučarji, prihajajo kolesarji

Sezona smučanja na koroških smučiščih se je zaključila z veliko nočjo, na avstrijskem Koroškem so beležili rekordno rast zimskih gostov. Vedno bolj priljubljena pa so smučišča poleti, poleg pohodnikov je na njih tudi mnogo kolesarjev.

Ugodne zimske razmere z dobro mero snega so prispevale k odlični zimski sezoni tako na slovenski kot tudi na avstrijski strani Koroške. Pri severnih sosedih v letošnjem letu beležijo rekordno rast zimskih gostov, celo najvišjo v državi. V primerjavi s prejšnjo zimsko sezono so letos zabeležili kar devet odstotkov več gostov, skupno število vseh obiskovalcev zime na avstrijskem Koroškem znaša kar 2,5 milijona.

Seveda pa smučišča na slovenski strani Koroške, z izjemo Kop, niso primerljiva s smučišči pri severnih sosedih, ki v celotni regiji Koroške razpolagajo s kar 710 kilometri urejenih smučarskih prog. Avstrijska smučišča so izjemno priljubljena tudi med Slovenci; na Peci namreč beležijo približno enako število obiskovalcev iz Slovenije kot tudi iz Avstrije. Priljubljena pa ni samo Peca, ampak tudi preostalih 26 velikih smučišč.

Kolesarji na Peco, Poseko in Kope

Vendar pa hribi, po katerih se pozimi spuščajo smučarji, spomladi in poleti nikakor ne zamrejo. Poleg pohodnikov je na strminah koroških gora vedno več kolesarjev. Na Peci je namreč med kolesarji izjemno priljubljen tako imenovani »flow trail«, urejena proga za kolesarske spuste. Gre za 10 kilometrov proge s 1000 metri nadmorske višine, s tem pa je koroški »flow trail« najdaljši tovrsten kolesarski spust v Evropi. Poleg tega so med zgornjo in spodnjo postajo gondole tudi tri proge »cross country trail« v skupni dolžini 12,5 kilometra. Koroški kolesarji radi zaidejo tudi na »single trail« na Kope, od letošnje poletne sezone naprej pa bodo lahko zavili tudi na Poseko, kjer so priprave na odprtje gorsko kolesarskih prog že v polnem teku.

nk