S širitvijo Leka tudi na Koroškem nova delovna mesta

V prvih mesecih tega leta je koroško gospodarstvo razveselila novica, da bo Novartis, lastnik farmacevtskega podjetja Lek, ki je tudi član skupine Sandoz, širil proizvodnjo penicilinskega obrata na Prevaljah. Na zemljišču, ki so ga za širitev proizvodnje kupili od koroškega podjetja Koratur, že potekajo prva gradbena dela. Koratur pa svoj sedež seli v Pameče.

Investicija prinaša tudi nova delovna mesta

Kot so iz Novartisa obvestili slovensko javnost, naj bi prve nove linije v prevaljskem penicilinskem obratu zagnali že leta 2019. Investicija bo povečala obseg proizvodnje, prav tako pa bo odprla nova delovna mesta. Teh naj bi bilo prek 100, četrtina od teh za ljudi z univerzitetno izobrazbo. Tako bi investicija Novartisa v Lekov obrat na Prevaljah prispevala k manjšemu »begu možganov« z območja Koroške, kjer za izobraženi kader ni svetle prihodnosti. Lek je že desetletja eden večjih zaposlovalcev v regiji, trenutno se lahko pohvalijo z med 200 in 300 zaposlenimi. Investicijo pozdravljajo tudi koroške občine in območna gospodarska zbornica Koroške. Prevaljski župan Matic Tasič je za STA izrazil zadovoljstvo, ob tem pa poudaril, da je ključnega pomena za razvoj Leka tudi to, da se Koroška poveže z avtocestnim križem. Prav Tasič je eden izmed glavnih koroških pobudnikov, ki močno apelirajo na državo, naj s hitro cesto Koroško poveže s preostalo Slovenijo. Ob tem pa prevaljski župan tudi dodaja, da mora država končno nameniti sredstva za izgradnjo čistilne naprave, saj bi Lek nanjo priključil odvajanje odpadnih komunalnih voda.

Novartis investira po celotni Sloveniji

Ne samo na Prevaljah, Novartis vlaga v razvoj po celotni državi. Poleg investicije v prevaljski obrat Leka bodo med drugim investirali tudi v novo skladišče. Skladišče in logistični center Lekovega lastnika bo ob Letališču Jožeta Pučnika. Poleg tega bo to tudi največji Novartisov logistični center v Evropi in tretji največji na svetu. V Ljubljani in Mengšu deluje eden največjih Novartisovih razvojnih centrov, kjer vsako leto razvijejo več kot 10 novih farmacevtskih izdelkov, prodajajo pa jih na vse največje svetovne trge.

N.K.