S peticijo proti odstrelu medveda

Kmalu po tem, ko je medved na pašnikih na Peci pokončal sedem ovac, so koroške občine podale vlogo za izredni odstrel zaščitene živalske vrste. Ob tem pa se je pojavila spletna peticija proti odstrelu medveda na Koroškem.

Zbranih je več sto podpisov

Dobrih deset dni je že odprta peticija, ki nagovarja javnost k podpori nasprotovanju izrednega odstrela medveda na območju Koroške. Podpisi prihajajo iz celotne Slovenije, od Maribora pa vse do Kopra. S peticijo želijo sporočiti javnosti, da je živali treba spoštovati in se na drugačen način soočiti s tem, da so tudi medvedi prebivalci koroških gozdov. Vlogo za izredni odstrel medveda na območju Koroške so namreč vložile občine Črna na Koroškem, Mežica in Solčava takoj po tem, ko je na pobočju Pece pokončal nekaj ovac.

Kmalu po tem naj bi se medved s Pece umaknil, še zdaleč pa ni ne prvi in ne zadnji medved, ki se sprehaja po koroških gozdovih. Znani so koridorji med Pohorjem in Kamniško-Savinjskimi Alpami ter Karavankami, kjer se gibljejo. Aprila letos je medved strašil celo delavce topilnice svinca MPI v Žerjavu. Črna na Koroškem pa je sploh poznana po nagačenem medvedu, ki stoji v vitrini v središču občine. Prvi medved, ki je izza stekla opazoval Črno, je bil uplenjen v Bistri leta 1963, leta 2008 pa so ga zamenjali z novo trofejo. Iz spodnje slike je razvidno, da se medved na Koroškem zadržuje samo občasno.

Vir: http://dinalpbear.eu/rjavi-medved/razsirjenost-v-sloveniji/

Preglavice povzroča tudi avstrijskim Korošcem

Avstrijci zadnje dni poročajo, da je bil medved opažen v Rožu, in da povzroča tudi škodo. Posledice je pustil v Žihpolju, kjer je že maja pojedel panj, junija pa je raztrgal teličke in napadel kravo. V občini Bilčovs pa je pred približno dvema tednoma razbil dva čebelja panja in požrl vsebino. Skupna škoda, ki jo je medved povzročil na avstrijskem Koroškem, pa znaša prek tisoč evrov.

JP