S kolesarjenjem opomin državi

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os danes nadaljuje akcijo kolesarjenja po 3. razvojni osi; tudi letošnja nosi sporočilo vladi, ki se glasi »3. razvojna os v vse 3 koroške doline«. Ker so se v letošnjem letu zgodili pozitivni premiki na poti k izgradnji hitre ceste na Koroško, so temu primerno spremenili tudi sam potek kolesarske trase.

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os se že od samega začetka delovanja poslužuje inovativnih načinov opominjanja vladajočih, da poleg osrednje Slovenije tudi obrobna Koroška potrebuje pomoč pri razvoju. Letos so na vlado pritiskali celo s koroško vstajo, kjer so s simbolom protestne roke in piščalkami pod sloganom »Hoč’mo cesto« enoglasno zahtevali to, kar se Korošcem obljublja že desetletja. Letošnje kolesarjenje po trasi 3. razvojne osi bo že tretji tovrstni dogodek, vendar bo letošnji nekoliko spremenjen. Prejšnji dve leti so s Koroške preko Graške gore kolesarili v Velenje, letos pa so zaradi pozitivnih premikov proti izgradnji hitre ceste nekoliko spremenili traso.

Z začetkom ob 9. uri se bodo od osnovne šole v Šmartnem pri Slovenj Gradcu podali do Prevalj, vmes pa se bodo ustavili še v mestnem jedru Slovenj Gradca, v Dravogradu in pri mestni hiši na Ravnah na Koroškem. Kot je v nedeljskem intervjuju za portal e-Koroška pojasnil koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik, je to njihov način dela in sporočanja. »Če danes nisi drugačen in če ne stopiš iz okvirov, te javnost ne povzame. Če nas mediji ne povzemajo, nas v Ljubljani ne slišijo. Če pa v Ljubljani večkrat berejo o naših aktivnostih, se posledično tudi drugače odzovejo.«

S kolesi čez Koroško prenesejo sporočilo

Sam dogodek kolesarjenja pa tako kot prejšnji dve leti tudi letos nosi sporočilo. Lani so se zavzemali za sprejetje državnega prostorskega načrta, ki ga je vlada v začetku letošnjega leta dejansko sprejela, z letošnjim sporočilom »3. razvojno os v vse 3 koroške doline« pa se zavzemajo za umestitev trase na delu od Slovenj Gradca pa do Prevalj oziroma Holmca. Minister Peter Gašperšič je namreč na enem izmed zadnjih sestankov Korošcem oznanil, da bo na relaciji od Slovenj Gradca do Dravograda potrebna nova študija izvedbe, poleg tega pa tudi ponovni postopki sprejemanja DPN, čeprav je ta pred leti bil že tik pred sprejetjem, to pa bo ponovno zamaknilo zgodbo koroške hitre ceste stran od realizacije.