Romana Tomc: Za lažji in cenejši dostop do popravil naprav v EU

“Včasih je bilo samoumevno, da smo pokvarjene stroje popravili. S prihodom digitalne revolucije pa se je to zavedanje spremenilo. Ker naprav ne znamo več popraviti sami, se v iskanju servisa pogosto odločamo za nov nakup. To obremenjuje okolje in tudi naše družinske proračune. Zato podpiram lažji in cenejši dostop do popravil naprav za potrošnike v EU”, je predlog Evropske komisije o uvajanju novih pravic za potrošnike komentirala evropska poslanka Romana Tomc.

Z novo zakonodajo, ki jo je v ponedeljek komisar Didier Reynders predstavil na zasedanju Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov, želi Komisija omogočiti preprostejše popravilo naprav in dostop do popravil, ki bo privlačnejša možnost kot nakup nove naprave. Predlog uvaja pravico do popravila za potrošnike tako znotraj garancijskega roka, kot tudi kasneje. Prodajalci bodo morali ponuditi popravilo, če to ni dražje od zamenjave, po izteku zakonske garancije pa bomo imeli pravico, da od proizvajalcev zahtevamo popravilo izdelkov, ki so na podlagi prava EU tehnično popravljivi, kot so na primer pralni stroji ali TV aparati.

“Podpiram predlog, saj nam prinaša denarne prihranke in zaradi predvidene manjše količine odpadkov podpira cilje evropskega zelenega dogovora. Poleg tega vidim v predlogu še dodatno prednost, saj bomo s tem okrepili izobraževanje in poklicno izpopolnjevanje, ki ga EU zagovarja v letošnjem evropskem letu znanj in spretnosti. Zaradi večjega povpraševanja po popravilu pričakujem povečan sektor popravil, proizvajalci in prodajalci pa bodo prisiljeni k razvoju bolj trajnostnih poslovnih modelov. To je dobra priložnost, da podjetja odpravijo pomanjkanje znanj in spretnosti v EU, ter vložijo denar v dobre kadre”, meni Romana Tomc.

Predvidena je tudi platforma za popravila, ki bo povezovala potrošnika s serviserji in prodajalci prenovljenega blaga, omogočila bo tudi iskanje po lokacijah in standardih kakovosti. Zakonodaja namreč predvideva tudi evropski standard kakovosti za storitve popravil, da bomo lahko potrošniki lažje prepoznali serviserje, ki so zavezani višji kakovosti.

S pravico do popravila EU hkrati spodbuja usposabljanja in izpopolnjevanja, s katerimi bodo državljani lažje pridobiti ustrezna znanja in spretnosti za kakovostna delovna mesta. Namreč delavec, ki ima znanja in spretnosti, po katerih je večje povpraševanje, prispeva k trajnostni rasti, s tem pa tudi k večji inovativnosti in konkurenčnosti podjetij. Vse to prinaša ljudem in gospodarstvu EU nove priložnosti.