Romana Tomc: Nedopusten politični pritisk Evropske komisije na Ustavno sodišče RS

Evropska poslanka Romana Tomc je potem, ko je Evropska komisarka Vera Jourova obiskala Slovenijo, kjer se je srečala tudi s predsednikom Ustavnega sodišča Republike Slovenije Matejem Accettom, na predsednico Evropske komisije, Ursulo von der Leyen naslovila pismo. V njem je izrazila nekatere pomisleke ob obisku njene podpredsednice in Evropske komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove v Sloveniji.

 

Pismo Evropske poslanke Romane Tomc si lahko preberete tukaj:

“Spoštovana predsednica komisije, gospa Ursula von der Leyen, v tem tednu je na obisku v Sloveniji komisarka Vera Jourova. Ob številnih pomislekih ob tem obisku, predvsem kar zadeva izbiro sogovornikov, ki jih je mogoče razbrati z uradne strani Evropske komisije, je največjo pozornost vzbudilo srečanje komisarke s predsednikom Ustavnega sodišča RS, ki se je zgodilo v zelo neprimernem času.

Na Ustavnem sodišču RS namreč teče postopek v zvezi z novim zakonom o RTV, ki pa še ni
zaključen. Ustavno sodišče je izvajanje zakona ustavilo, kar predstavlja zaušnico vladi in vsem, ki so vztrajali pri njegovem sprejetju. Zakon je bil sprejet takoj po nastopu nove vlade, po hitrem postopku in brez sodelovanja javnosti. Po mnenju mnogih zakon predstavlja poskus popolne politizacije RTV.

Komisarka Jourova je v svojih preteklih izjavah dala jasno vedeti, da podpira omenjeni zakon in se novembra lani vključila v referendumsko kampanjo kljub temu, da je bila na spornost zakona večkrat opozorjena. Zelo nenavadno je, da Evropske komisije, ki poudarja pomen političnega nevmešavanja v medije, ne skrbijo takšni grobi in nedopustni politični posegi v medijsko zakonodajo. Celo nasprotno, Komisija jih očitno podpira.

Odločitev Ustavnega sodišča je bila za vlado Roberta Goloba veliko razočaranje. Neverjetno
naključje je, da je komisarka organizirala srečanje s predsednikom Ustavnega sodišča ravno po tem, ko je Ustavno sodišče odločilo proti interesom vlade, postopek pa še ni zaključen. Obisk komisarke Jourove bi lahko razumeli tudi kot nedopusten politični pritisk na Ustavno sodišče Republike Slovenije.

Spoštovana predsednica komisije, večkrat ponavljate Vašo zavezanost, da boste Vi in Evropska komisija kot celota branili evropske vrednote, ki temeljijo na vladavini prava in svobodnih medijih. Žal posamezna dejanja Vaših komisarjev vzbujajo dvom v iskrenost teh zavez. Vljudno vas prosim, da se s komisarko Jourovo pogovorite o zgoraj opisani situaciji in se do tega dogodka opredelite.

Prosim Vas tudi za uradno stališče Evropske komisije ali komisija podpira način poseganja v
medijsko zakonodajo kot se je zgodila v Sloveniji na primeru novega zakona o RTV.

Želim vam uspešno delo in vas lepo pozdravljam.”

Romana Tomc