Rezultati deželnozborskih volitev: SPÖ slavi, Neos in Zeleni brez sedežev

Na včerajšnjih deželnozborskih volitvah je slavila SPÖ. Vstop v deželni zbor je uspel tudi svobodnjakom (FPÖ), ljudski stranki (ÖVP) in Team Kärnten, Neos in Zeleni so zbrali premalo glasov.

Predvolilne ankete so orisale dokaj točen razplet volitev v celovški deželni zbor. Kot je bilo pričakovano, so z naskokom zmagali socialdemokrati (SPÖ), ki so si glede na začasne rezultate priborili 47,7 odstotka glasov in s tem 17 poslancev v zboru s 36 mandati. Z dobrimi 23 odstotki SPÖ-ju sledijo svobodnjaki, ljudska stranka je zbrala 15 odstotkov glasov, Team Kärnten pa 5,80 – ravno dovolj za prestop deželnozborskega praga.

Zelenim in Neosu vstop v deželni zbor ni uspel, oboji so zbrali manj kot 5 odstotkov glasov. Vodilna kandidata obeh strank sta bila Slovenca, Zeleni so nastopili s Štefanom Markačem, Neos pa z Gabrielom Hribarjem. Tako je od vidnih Slovencev v deželni zbor vstopila Ana Blatnik (SPÖ).

Neos in Zeleni: presenečeni in razočarani

Stranka Neos je v sodelovanju s platformo Moja južna Koroška na deželnozborskih volitvah nastopila prvič, pričakovali pa so večji uspeh. S programom, osredotočenim predvsem na razvoj podeželja in podpori slovenskemu jeziku, so računali predvsem na glasove prebivalcev južne Koroške, nad izidom pa volitev pa so presenečeni in razočarani. Prav tako je izid presenetil Zelene, ki so izpadli iz deželnega zbora; na prejšnjih volitvah jim je uspelo zbrati 11,8 odstotka, letos pa so si prislužili kar 8,8 odstotka manj. Tudi Team Kärnten izgublja podporo, a so z 5,8 odstotka glasov le prestopili prag. Za več kot deset odstotkov je od prejšnjih volitev zrasla podpora socialdemokratom, prav tako sta FPÖ in ÖVP med volivci bolj priljubljeni kot leta 2013.

Vir: http://volitve.slovenci.eu/

NK