Rekordno število turistov na avstrijskem Koroškem

Nedavno smo na portalu e-Koroška poročali o turizmu na slovenski strani Koroške. V mesecu maju so na območju dvanajstih koroških občin zabeležili okoli tri tisoč turistov, ki so ustvarili dobrih šest tisoč nočitev. Na avstrijskem Koroškem pa so številke precej višje, ravno v teh mesecih pa so priča največji rasti turizma v zadnjih 50 letih.

Letošnji junij je za turizem na avstrijskem Koroškem rekorden. V enem mesecu so namreč našteli kar 435 tisoč turističnih nočitev, kar je za 15 odstotkov več kot junija lani. Med turisti so najbolj priljubljene občine Vrba, Beljak, Bekštajn, Trg in Radenthein. Tako visokih številk severni sosedje že desetletja ne pomnijo, gre za najboljši rezultat po letu 1968.

Število turistov se na avstrijskem Koroške veča iz leta v leto. Lani se je število prihodov turistov povečalo za 2,1 odstotka, število nočitev celo za 2,5 odstotka. Skupno število nočitev za minulo leto znaša 13,37 milijona, kar je rekord po letu 2003. Avstrijski statistični urad je zabeležil, da so največ nočitev na Koroškem ustvarili Madžari, Čehi, Poljaki in Nemci. Rast turističnih nočitev se beleži tudi zaradi vzpostavitve novih letalskih povezav med obnovljenim letališčem v Celovcu in večjimi evropskimi mesti. S čarterskimi leti ciljajo predvsem na države, kjer so alpsko smučanje in drugi zimski športi še posebej priljubljeni. Na celovško letališče lahko po novem priletijo turisti iz Londona, Rotterdama, Moskve, Vilne in še nekaj drugih evropskih mest.