Rekordno leto 2018 za turizem avstrijske Koroške

Avstrijski statistični urad je predstavil številke o turistični obiskanosti Koroške v minulem letu. Severni sosedje so zopet podirali rekorde, zabeležili so več kot 13 milijonov nočitev.

V letu 2018 se je na Koroškem število prihodov turistov povečalo za 2,1 odstotka, število nočitev celo za 2,5 odstotka. Skupno število nočitev za minulo leto znaša 13,37 milijona, kar je rekord po letu 2003. Avstrijski statistični urad je zabeležil, da so največ nočitev na Koroškem ustvarili Madžari, Čehi, Poljaki in Nemci.

Gorata koroška pokrajina z mnogimi smučarskimi centri veliko pričakuje od zimske turistične sezone. Lanskega januarja so zabeležili kar 820 tisoč turističnih nočitev, kar je v primerjavi januarjem 2017 osem odstotno povečanje. Najbolj priljubljeni regiji sta bili Bad Kleinkirchheim in Nassfeld. V slednji so bili priča najuspešnejši sezoni v zgodovini zimskega turizma, rast nočitev je skoraj 17-odstotna, turistične rekorde pa je podirala celotna regija. Nočitev je bilo okoli 3,7 milijona, kar je 8,7 odstotkov več kot sezono poprej, skupno pa je od novembra do aprila avstrijsko Koroško obiskalo nekaj manj kot milijon turistov. Če združimo številke celotne dežele in Pece ugotovimo, da je Peco obiskalo dobrih 7 odstotkov vseh obiskovalcev na avstrijskem Koroškem. Čezmejna gora Slovenije in Avstrije je lep primer, kako lahko čezmejna evropska organizacija, kot je Geopark Karavanke, in ambiciozni zasebni turistični ponudniki v nekaj letih ustvarijo in izkoristijo nove in obstoječe turistične potenciale, ki jih ponuja okolje.

Rast turističnih nočitev se beleži tudi zaradi vzpostavitve novih letalskih povezav med obnovljenim letališčem v Celovcu in večjimi evropskimi mesti. S čarterskimi leti ciljajo predvsem na države, kjer so alpsko smučanje in drugi zimski športi še posebej priljubljeni. Na celovško letališče lahko po novem priletijo turisti iz Londona, Rotterdama, Moskve, Vilne in še nekaj drugih evropskih mest.

NK