Regija najboljših špornikov

Koroška plezalka Janja Garnbret si je prislužila naslov najboljše slovenske športnice leta 2018. Garnbretova je po smučarki Tini Maze druga Korošica z častitljivim nazivom.

Včeraj so v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma podelili nagrade najboljšim športnikom v letu, ki se izteka. Letošnji naslov, ki ga podeljujejo od leta 1968, si je v kategoriji najboljše športnice leta prislužila koroška plezalka Janja Garnbret. Komaj 19-letna Slovenjgradčanka je prejela 276 glasov in tako ugnala judoistko Tino Trstenjak s 217 glasovi. Moški športnik leta pa je postal košarkaš Luka Dončić.

Športno plezanje v Sloveniji ne pomni tako izvrstne mlade plezalke, kot je Janja Garnbret. Samo v letošnjem letu je dvakrat osvojila naslov svetovne prvakinje, enkrat je bila podprvakinja, poleg tega pa je osvojila šest zmag in štiri druga mesta na tekmah svetovnega pokala. Tako je Garnbretova postala druga koroška športnica leta, pred njo si je naslov petkrat prislužila smučarka Tina Maze.

Koroška je prvega športnika leta dobila pred 46. leti

Koroška se lahko pohvali z obilico vrhunskih športnikov, ki naslova športnika leta sicer niso prejeli, a so nanizali vrhunske rezultate na najbolj prestižnih tekmovanjih na svetu. Naj omenimo samo plavalca Tjašo Oder in Damirja Dugonjića, odbojkarja Tineta Urnauta in Klemna Čebulja,  nogometaša Romana Bezjaka, kolesarja Vida Peršaka in Roka Nagliča ter številne druge. Vendar po številu vrhunskih športnih dosežkov, ki se merijo z udeležbo na olimpijskih in svetovnih prvenstvih ter osvojenimi kolajnami,  pa še posebej izstopa občina Črna na Koroškem.

Da ima Črna na Koroškem kar sedem olimpijskih športnikov, je za vas z dobrimi 3000 prebivalci dosežek za Guinnessovo knjigo rekordov.  Začelo se je že leta 1972, ko je Črna na Pristavi še imela skakalnico, pred tem je bila skakalnica tudi na Pušnikovih travnikih v Spodnjem Javorju. Takrat se je zaradi uspehov bratov Draga in Danila Pudgarja predvidevalo, da bodo v Črni smučarski skoki primaren šport. Danilo Pudgar je tako leta 1972 postal prvi koroški športnik leta. Nato so minila tri desetletja, ko je Črna na Koroškem zopet dobila špornika leta. Rekorderka Tina Maze si je častitljivi naslov prvič prislužila leta 2005, nato pa še štirikrat in sicer leta 2010, 2011, 2013, 2014 in 2015. Ob tem pa ne smemo pozabiti na druge črnjanske olimpijske športnike, kot so Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza in seveda šampionka in rekorderka Tina Maze.

NK