Referendum o spremembi Zakona o vladi

Novela Zakona o Vladi Republike Slovenije dokazuje, da so za vlado Roberta Goloba prioriteta funkcionarski stolčki, saj želijo z večjim številom ministrstev, zagotoviti službe tudi neizvoljenim politikom.

 

Novela zakona o vladi prinaša razširitev števila ministrstev. V Sloveniji je trenutno 17 ministrstev, trenutnemu naboru pa bi se dodala tri dodatna ministrstva, in sicer Ministrstvo za solidarno prihodnost, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Vsako od teh ministrstev bo za svoje delovanje potrebovalo ločen birokratski aparat, ki bo padel na breme davkoplačevalcev. Vlada trdi, da je cilj zakona zagotoviti učinkovito izvajanje nalog nove vlade, v skladu s koalicijsko pobudo. Na čelo teh ministrstev se bodo zavihteli odsluženi, a očitno zaslužni kadri levice, med drugim (s strani volivcev zavrnjena) Alenka Bratušek, ki jo je Robert Golob rešil iz gotove politične pozabe.

Pri vprašanju oblikovanja vlade gre za pomembno družbeno vprašanje, saj številčnost
Golobove ekipe bistveno presega vse dosedanje vlade v zgodovini države za to je potrebno
širše soglasje o tem, na kakšen način bo delovala Vlada Republike Slovenije z vidika
učinkovitosti, preglednosti, konsistentnosti, pravne varnosti, za blaginjo Slovenije ter
državljank in državljanov. Ker je delovanje vlade RS pomembno za vsakega izmed nas, saj
vpliva na naša življenja, je pomembno, da se o predlagani rešitvi organizacije vlade,
državljanke in državljani odločimo na referendumu.

Gre namreč za pomembna vprašanja, ki neposredno vplivajo na učinkovitost, sistematičnost in urejeno delovanje naše družbe, kot tudi za konkreten poseg v položaj in
vsakdanje življenje vseh ljudi.

Podpis lahko oddate tudi v elektronski obliki. V kolikor nimamo možnosti elektronskega podpisa, je potrebno obrazec nujno podpisati  pred uradno osebo na upravni enoti oz. krajevnem uradu. Za izpeljavo referenduma je potrebnih 40.000 podpisov. Več o tem, kako oddati podpis podpore, si lahko preberete na povezavi: Kako oddati podpis